Δε χαρίζω τη Μακεδονία μου στους δρόμους

Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης Δεν είχα σκοπό να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Όχι ε...


Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης

Δεν είχα σκοπό να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Όχι επειδή με αφήνει αδιάφορο, αλλά επειδή η “τσάμπα μαγκιά” περισσεύει σε τέτοια ζητήματα, ειδικά στο χώρο των κοινωνικών δικτύων. 
Ένας ακόλουθος μου με προκάλεσε να πάρω θέση. Και το κάνω με χαρά και αίσθημα ευθύνης, χωρίς να υπολογίζω τo αντιδημοφιλές του πράγματος. Όπως συνηθίζω να κάνω πάντα.
Το θέμα της ονομασίας της FYROM έχει τόσο γεωγραφικά, όσο και ιστορικά χαρακτηριστικά. Πέρα από τις όποιες σοφιστείες ακούγονται και γράφονται ή όσα θα αναπαραχθούν κατά τη διάρκεια του νέου συλλαλητηρίου, θα πρέπει να επισημάνουμε μερικές αλήθειες. 
Αναφορικά με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθορίστηκαν τελεσίδικα τα σύνορα των Βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, ο ιστορικά γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας κατανεμήθηκε ανάμεσα σε τρία κράτη. Σήμερα αυτά τα κράτη είναι η Ελλάδα, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής, η FYROM (τότε Σερβία) και η Βουλγαρία. Από πλευράς Ελλάδας τη Συνθήκη υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 
Άρα γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική. Υπάρχουν εδάφη της και σε δύο άλλες γειτονικές χώρες. Και όπως εγώ δεν ανέχομαι αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της χώρας μου, έτσι δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να διακατέχομαι από αντίστοιχες σε βάρος ξένων εδαφών. 
Από ιστορικής απόψεως τώρα. 
Οι Μακεδόνες ήταν πανάρχαια ελληνική φυλή, όπως οι Δωριείς, οι Ίωνες και οι Αιολείς και μιλούσαν ελληνικά. Το όνομα Μακεδόνες και Μακεδονία είναι λέξεις ελληνικές και παράγονται από την αρχαία λέξη Μακεδνός που σημαίνει μακρύς, ψηλός. Η θρησκεία των αρχαίων Μακεδόνων ή­ταν ίδια και απαράλλακτη με τη θρησκεία όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν τη δυνατότη­τα να γίνονται μέλη της Αμφικτυονίας των Δελφών, προνόμιο αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες. Οι αρχαίοι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους εί­χαν δικαίωμα συμμετοχής μόνον Έλληνες. Στην αρχαία Μακεδονία υπήρχαν ελληνικά θέατρα και παίζονταν ελληνικές τραγωδίες. Δε θα μπορούσαν οι Μακεδόνες να παρακολουθήσουν ελληνικές τραγωδίες, αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα. Τα αρχαιοελληνικά ευρήματα στο Δίον, στην Πέλλα, στη Βεργίνα, στη Σίνδο, είναι όλα ελληνικά. Στα αρχαία μακεδονικά νομίσματα όλες οι παραστάσεις είναι από το θεματολόγιο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και στην ελληνική γλώσσα.
Η ιστορία λοιπόν, και να θέλουμε, δε μπορεί να παραχαραχθεί. Όσα αγάλματα και αν στήσουν οι γείτονες, όπως και αν ονομάσουν το κράτος τους, η Ιστορία έχει γραφτεί και δεν αλλάζει. 
Όσον αφορά στις αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM, να υπενθυμίσω ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν λυθεί νομικά προς όφελος της Ελλάδας με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, που ως διεθνής συμφωνία, υπερισχύει του Συντάγματος της γείτονος.
Στο Συλλαλητήριο δε θα πάω. Προφανώς όχι επειδή αδιαφορώ, ούτε επειδή επιθυμώ να παραδώσω τη χώρα μου σε οποιονδήποτε την επιβουλεύεται. 
Δε θα πάω επειδή διαφωνώ δημόσια, χρόνια τώρα, με τη νοοτροπία οτι η ζωή και το δίκαιο κερδίζεται στους δρόμους με σημαίες και ντουντούκες. Ήμουν και παραμένω της αντιδημοφιλούς άποψης ότι η ζωή κερδίζεται με την γνώση, την παιδεία, τη μόρφωση, την εργασία, τη διεκδίκηση, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, τη σκληρή και συστηματική δουλειά.


Ακολουθήστε τον Δημήτρη Μαρέδη στο Facebook

Related

ΜΑΡΕΔΗΣ 3895555410166105797

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item