Αποχαιρετώντας τους υπουργούς Ράνια και Τάκη

Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης Ήμουν από εκείνους που από την πρώτη στιγμή αγανάκτησα με το ζήτημα που προέκυψε με την επι...


Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης

Ήμουν από εκείνους που από την πρώτη στιγμή αγανάκτησα με το ζήτημα που προέκυψε με την επιδότηση ενοικίου του ζεύγους υπουργών Ράνιας Αντωνοπούλου και Τάκη Παπαδημητρίου.
Πέρασαν τρεις ημέρες και αρκετή πολιτική πίεση, ώστε να αναγκαστεί ο Πρωθυπουργός να τους εκπαραθυρώσει.
Για να είμαστε όμως αρκετά σαφείς και δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε δυο - τρία πραγματάκια.
Το ζεύγος ελάμβανε την επιδότηση ενοικίου ως μέρος της αμοιβής του, σύμφωνα με τον νόμο που το προβλέπει και ψηφίστηκε το 2015 μαζί με το τρίτο μνημόνιο. Είναι ένας νόμος που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι άραγε ένας κακός νόμος αυτός;
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση όχι. Είναι ένας νόμος προς τη θετική κατεύθυνση. Δηλαδή προβλέπει μία αποζημίωση για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς όταν αυτοί δε διαθέτουν κατοικία στην πρωτεύουσα. Με αυτή, θα πληρώσουν τα έξοδα της διαμονής τους είτε σε σπίτι είτε σε ξενοδοχείο. Τέτοια λειτουργικά έξοδα προβλέπονται σε όλη την κρατική δομή άλλωστε, ακόμα και για τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο.

Θα έπρεπε να έχει εισοδηματικά κριτήρια; 
Πάλι κατά την ταπεινή μου άποψη όχι. Διότι δε θεωρώ ότι οι άνθρωποι που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και το λαό διαχωρίζονται σε πλούσιους και φτωχούς. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους.

Τότε που είναι το μεμπτό της υπόθεσης και όφειλε το ζέυγος υπουργών να παραιτηθεί;
Εδώ μπορεί κανείς να θέσει δύο ζητήματα. 
Πρώτον. Η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε ψευδώς οτι δε διαθέτει κατοικία στην Αττική, ενώ στην περιουσιακή της κατάσταση αναφέρεται ότι είναι κάτοχος ενός διαμερίσματος στη Γλυφάδα. Ενδεχομένως, αδυνατούσε να μείνει εκεί, επειδή είναι αρκετά μικρό, όμως αυτό, ο νόμος δεν το εξετάζει.

Δεύτερον. Η κυβέρνηση την οποία κλήθηκε να υπηρετήσει η κ. Αντωνοπούλου και ο κ. Παπαδημητρίου εξελέγη με την βαθιά ανοησία περί “ηθικού πλεονεκτήματος”. Δηλαδή, ο ελληνικός λαός δεν εκτίμησε τις διοικητικές ικανότητες του Πρωθυπουργού και των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά έπεσε σε μία παγίδα χτισμένη με πολλές δόσεις λαϊκισμού τύπου Μιχαλολιάκου “αυτά τα χέρια μπορεί να χαιρετούν ναζιστικά καμιά φορά, αλλά είναι καθαρά”.
Όταν λοιπόν, η ατζέντα σου είναι καθαρά ηθικοπλαστική και όχι δημοκρατική -διότι η Δημοκρατία έχει κανόνες αυστηρούς που δεν προσαρμόζονται ανάλογα με το κλίμα της εποχής- τότε το απόφθεγμα “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια” υπερισχύει των νόμων.

Βέβαια, θα πει κανείς κακόπιστος πως δικαιολογείται στα μάτια του αριστερού και ακροδεξιού ιδεοληπτικού ψηφοφόρου ότι το υπουργικό ζεύγος διαθέτει σπίτια στο Μανχάταν, εξοχικό στη Σύρο και πολλές μετοχές στην Apple, στην Facebook και στην JP Morgan, ένας θεός ή ένας Μαρξ το ξέρει. 

Η άσκηση πολιτικής όμως με ηθικούς όρους δε βολεύει κανέναν. Γιατί πολύ απλά έτσι δεν κυβερνιέται καμία σοβαρή χώρα του πλανήτη. Επειδή, αν επιχειρούσε η κυβέρνηση κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί και ο κ. Κοντονής για τους θανάτους στις Φυλακές, και ο κ. Κουρουμπλής για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και ο κ. Τόσκας για τις φασιστικές επιθέσεις στην Αττική, και ο κ. Κοτζιάς που χαρακτήρισε “Χρυσαυγίτη” τον Αρχιεπίσκοπο, και ο κ. Πολάκης διότι παραβαίνει τον νόμο και καπνίζει σε κλειστό δημόσιο χώρο και ο Π. Καμμένος για το “δε συνεργάζομαι ούτε νεκρός με κάποιον που έχει ψηφίσει μνημόνιο” και σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία για τις ανοησίες που έχει εκστομίσει κατά καιρούς. Απλώς στην Ελλάδα, παραιτείται όποιος χάσει τη μάχη των εντυπώσεων και κοστίσει ψήφους στο κόμμα και όχι όποιος πραγματικά είναι ανήθικος ή ακατάλληλος.

Related

ΜΑΡΕΔΗΣ 6186749494918463707

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item