Εννέα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία

Εννέα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μαγνησία. Από αυτά, τα επτά αφορούν σε παιδάκια ρομά και δύο σ...Εννέα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μαγνησία. Από αυτά, τα επτά αφορούν σε παιδάκια ρομά και δύο σε ενήλικες. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Χρυσούλα Κολημήτρα, η οποία ήταν εκ των ομιλητών στην επιμορφωτική συνάντηση που συγκάλεσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σωκράτης Σαβελίδης για την αντιμετώπιση των επιδημιών, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη
Όπως τόνισε η κ. Κολημήτρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται ως ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω του συγχρωτισμού τους στις αίθουσες των σχολείων.
«Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επέκταση της επιδημίας της ιλαράς που έχει ανακύψει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε, προσθέτοντας πως, μέχρι τώρα, στην Ελλάδα, τα κρούσματα ανέρχονται σε 250 περίπου, αναμένεται όμως να αυξηθούν, καθώς αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κρουσμάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ – όπως είπε – κάνει λόγο για την ανάγκη εμβολιασμού όσων έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά, γιατί είναι άγνωστο αν έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις  ή αν έχουν νοσήσει και κατά συνέπεια, θεωρούνται ως επίνοσοι.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμιος Τσάμης εξήρε την πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθώς,  όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα και η ιλαρά καλπάζει.
«Είναι σημαντικό να θωρακιστούμε ως κοινωνία και σ’ αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι διευθυντές των σχολείων που πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να φροντίσουν να εμβολιαστούν τα παιδιά» δήλωσε ο κ. Τσάμης, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να εμβολιαστούν και οι καθηγητές, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι που συγχρωτίζονται με πολύ κόσμο.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου 
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη πρωτοβουλία της ΔΔΕ και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κώστας Ματσιόλης, τονίζοντας πως  ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο εργαλείο για την προάσπιση της υγείας μας. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι όποιες αντίθετες κουβέντες γίνονται, υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα φαρμακεία έχουν κάλυψη από τα εμβόλια της ιλαράς  (δύο κωδικοί) τα οποία συνταγογραφούνται δωρεάν.

Κατάχρηση αντιβιοτικών
Στην ομιλία του προς τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάχρησης αντιβιοτικών που γίνεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως είμαστε από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά στην συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων και στην λήψη τους.
Όπως είπε, πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν σε φαρμακευτικό συνέδριο που έγινε στον Έβρο πέρυσι, δείχνουν ότι το 65% των πολιτών πιστεύουν  πως τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς, ενώ ένα 40-45% πιστεύουν ότι «ρίχνουν» τον πυρετό.
Ο ίδιος τόνισε πως ο γιατρός και μόνο, είναι υπεύθυνος για να κάνει τη διάγνωση και να προτείνει τη χρήση αντιβιοτικού, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό που θα δώσει τις ακριβείς συστάσεις (δοσολογία, διάρκεια κλπ) για τη χρήση του φαρμάκου.
Παρατήρησε δε, ότι στην Ευρώπη, όπου μπήκαν φραγμοί στον τρόπο χορήγησης των αντιβιοτικών, υπήρξαν άμεσα θετικά αποτελέσματα και αυτό θα πρέπει να ισχύσει και στο χώρα μας.
Αξιοσημείωτη είναι τέλος, η επισήμανση του κ. Ματσιόλη ότι το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά δεν έχει να κάνει μόνο με την χρήση τους από τους ανθρώπους, καθώς γίνεται ευρεία χρήση και από ζώα, με αποτέλεσμα, μέσω της διατροφικής αλυσίδας να περνούν και στον άνθρωπο.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.  Σωκράτης Σαβελίδης από την πλευρά του, δήλωσε πως δύο είναι οι στόχοι της πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση της σημερινής επιμορφωτικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας.
Πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι να επιμορφωθούν οι καθηγητές της «ομάδας κρούσης», σε σχέση με την αντιμετώπιση γενικότερα των λοιμώξεων, των επιδημιών και των προβλημάτων υγείας των παιδιών.
Ο δεύτερος στόχος είναι να περάσει στα σχολεία η άποψη ότι ιδιαίτερα σε θέματα υγείας, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη.
«Σκεφτείτε ότι υπάρχουν γραφικοί – θα έλεγα – άνθρωποι που ισχυρίζονται πως τα εμβόλια κάνουν κακό στους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι απόψεις αυτές πρέπει να  διασκεδαστούν και να μην περνάνε ούτε στους μαθητές, ούτε στους εκπαιδευτικούς.


Related

Sticky 3055088311035729015

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item