Εκδήλωση του ΚΚΕ κατά της καύσης σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 7:00 τ...


Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα με θέμα την καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την ΑΓΕΤ.  Ομιλήτρια θα είναι η Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Μαγνησίας του κόμματος καλεί σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της και της Ε.Ε., αδειοδότησε εντελώς ξεδιάντροπα, χωρίς ενδοιασμούς, την καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων, με τραγικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου, στο βωμό των κερδών του επιχειρηματικού κολοσσού της LAFARGE.
Τα πάντα γίνονται θυσία για το καπιταλιστικό κέρδος και την ανάκαμψη του! Εκμετάλλευση, «τζάμπα» εργάτες, καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού θα διοχετεύονται σ’ αυτό διοξίνες, βαρέα μέταλλα, πτητικός υδράργυρος, θάλλιο, οξείδια βαναδίου κι άλλες τοξικές ουσίες, καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια αποτελούν το καρκινογόνο – τοξικό κοκτέιλ από την καύση σκουπιδιών (SRF, RDF), και ΠΕΤ – ΚΟΚ.
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως στο έγκλημα απέναντι στους κατοίκους του Βόλου. Τώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας και η Δημοτική Αρχή Βόλου ανέλαβαν «εργολαβία» να «καταστείλουν» τις λαϊκές αντιδράσεις, για να προχωρήσουν οι κερδοφόροι σχεδιασμοί της ΑΓΕΤ – LAFARGE. Συσκοτίζουν, αποπροσανατολίζουν και αποκρύπτουν τις συνέπειες και τις πραγματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επικαλούμενοι τη «νομιμότητα».
Στην «ευρωπαϊκή πρακτική» και «νομιμότητα» βασίστηκαν οι απαράδεκτες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το 2013 για την καρκινογόνα καύση.
Η στρατηγική της Ε.Ε. με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» όχι μόνο δεν απαγορεύει τη μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος από τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά βάζει στην ανθρώπινη ζωή και υγεία αντίτιμο! Εξάλλου αυτοί είναι που θέτουν και τα λεγόμενα «επιτρεπτά όρια».
Οι λεγόμενοι έλεγχοι, με βάση τη ΜΠΕ, προβλέπεται να γίνονται με δύο μετρήσεις διοξινών ετησίως(!), τη στιγμή που ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, αφού αυτές παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους, συνήθως κατά την έναρξη/ παύση λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών.
Οι μετρήσεις από ελέγχους που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Αντιπεριφερειαρχής Μαγνησίας για τα έτη 2015-16-17, καθησυχάζοντάς ότι οι εκπομπές ρύπων είναι κάτω από τα όρια, είναι διάτρητες, αφού δεν αναφέρονται ούτε πόσες ούτε πότε έγιναν.
Τη ίδια στιγμή Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δημοτική Αρχή Βόλου έχουν δρομολογήσει Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), στις οποίες θα παράγεται και το SRF/RDF για καύση. Αλήθεια για πού το προορίζουν, αν όχι για τις βιομηχανίες που καίνε σκουπίδια; Κοροϊδεύουν τους δημότες, όταν από τη μια διακηρύσσουν ότι δήθεν υπερασπίζουν τη δημόσια υγεία και από τη άλλη παράγουν τα καρκινογόνα καύσιμα για την εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Συνένοχες είναι και οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η Επιλογή Ευθύνης (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) και οι «Μαζί για το Βόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, που υποβαθμίζουν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής μας, γιατί οι πολιτικοί τους φορείς είναι αυτοί που ψήφισαν την καρκινογόνα καύση.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, κακώς επικεντρώνουν τη συζήτηση στη δημοσιοποίηση και την αξιοπιστία των ελέγχων, στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ορίων, με βάση τη δήθεν «φιλολαϊκή» ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καλλιεργούν προσδοκίες και αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν καλά μονοπώλια που μπορούν να εγγυηθούν τη προστασία του περιβάλλοντος και της υγεία μας, «βάζοντας τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη» και ότι «είναι ένα πρώτο βήμα να στριμωχτούν, ανακοινώνοντας τις μετρήσεις».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία τους και τις λαϊκές επιτροπές, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ξεσηκωθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο ένα νέο έγκλημα εις βάρος της υγείας του λαού. Να απαιτήσουν, μαζί με τους εργαζόμενους στην ΑΓΕΤ, που θα είναι τα πρώτα θύματα της καρκινογόνας καύσης:
Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
Να διεκδικήσουν:
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
Συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων»

Related

ΒΟΛΟΣ 5746343405663494509

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item