Διάλεξη με θέμα «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» στον Βόλο

Την Παρασκευή 13ης Απριλίου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου & Π. Μελά), θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον καθηγητ...


Την Παρασκευή 13ης Απριλίου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου & Π. Μελά), θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κύριο Ιωσήφ Σηφάκη με θέμα «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο».
Ο άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητα του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί την γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Στην διάλεξη αυτή θα εξηγηθεί όσο γίνεται πιο απλά, πως ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και θα συζητήσει βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη της και η χρήση της. Θα εξηγήσει ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιοποίηση της γνώσης που καθορίζονται από τρεις παράγοντες:
·         Ο πρώτος είναι συνυφασμένος με το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα είναι εγγενώς πολύπλοκα και «πολυκλιμακωτά».
·         Ο δεύτερος απορρέει από την αδυναμία των μαθηματικών και της λογικής να λύσουν ακριβώς μεγάλες κατηγορίες επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων.
·         Ο τρίτος παράγοντας έχει σχέση με την αδυναμία μας να τυποποιήσουμε τις φυσικές γλώσσες που καθορίζουν και τα όρια του νοητού.
Θα εξηγηθεί πως η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με την χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης. Θα συζητήσει την σχέση μεταξύ φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης τονίζοντας την συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Οι υπολογιστές επιτρέπουν ταχείς και ακριβείς υπολογισμούς, ενώ ο ανθρώπινος νους έχει μοναδικές ικανότητες ερμηνείας και κατανόησης καταστάσεων καθώς και δημιουργικότητας.
Τελειώνοντας θα συζητηθεί συνοπτικά το προδιαγραφόμενο «ψηφιακό μέλλον». Αφενός, τις επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν την βέλτιστη χρήση κρίσιμων πόρων και την ποιότητα ζωής με εξατομικευμένες και έξυπνες υπηρεσίες. Αφετέρου, τις κοινωνικές προκλήσεις σχετικές με τον αποτελεσματικό έλεγχο των τεχνοδομών στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Related

ΒΟΛΟΣ 5224829074169025549

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item