Νέες μετρήσεις για τους ρύπους της ΑΓΕΤ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη θέση της κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ βεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σε σημερινή της ανακοίνωση, εν...


Τη θέση της κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ βεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σε σημερινή της ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι σήμερα το πρωί ελήφθησαν και νέα δείγματα από το τελευταίο φορτίο με αγνώστου προέλευσης και ποιότητας υλικό για καύση στην ΑΓΕΤ, με την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης του πλοίου στο λιμάνι της εταιρείας. Δείγμα από το ίδιο υλικό είχε λάβει και την περασμένη Κυριακή, όταν οι πολίτες είχαν μπλοκάρει την πρώτη νταλίκα με το εν λόγω υλικό, πριν το ξεφορτώσει στο εργοστάσιο.
Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στο πλαίσιο της σωστής και πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, δημοσιεύει τα αποτελέσματα, τόσο των ελέγχων τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όσο και των online μετρήσεων των αέριων ρύπων, συγκεντρωτικά κάθε τέλος του μήνα που αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διενεργεί ελέγχους βάση περιβαλλοντικής άδειας που εξέδωσε και ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο.
Το 2017, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν ένδεκα (11) έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, δηλαδή τη Δ/νση Ανάπτυξης, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και το ΚΕΠΠΕ και που αφορούσαν στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως για περιβαλλοντικές μετρήσεις εργαστηρίων, για χορήγηση αδειών για δεξαμενές και για δειγματοληψίες RDF. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις, 21-3-2017, 29-3-2017, 25-4-2017, 4-7-2017, 18-8-2017, 24-8-2017, 25-10-2017, 30-10-2017, 2-11-2017, 8-11-2017 και21-12-2017 και τα αποτελέσματα συνολικά, δημοσιεύθηκαν με δελτία τύπου κατά περίπτωση και συνολικά.
Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έχουν πραγματοποιηθεί από το έτος 2017 μέχρι σήμερα από την  Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων για το εναλλακτικό στερεό καύσιμο – RDF κάθε φορά που εκφορτώνεται με κωδικό ΕΚΑ 19.12.10 που χρησιμοποιήθηκε για συναποτέφρωση από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, δημοσιοποιήθηκαν επίσης με δελτίο τύπου στις 30 Μαρτίου 2018. Θυμίζουμε ότι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 18 Αυγούστου 2017, στις 30 Οκτωβρίου 2017, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, στις 26 Φεβρουαρίου 2018, την 1ηΑπριλίου 2018 και στις 3 Απριλίου 2018.
Οι εκπομπές των αέριων ρύπων (σκόνη, NOx και SO2) των καμινάδων του εργοστασίου απεικονίζονται online στην διεύθυνση του ιστοτόπου: www.heracles-footprint.grΗ πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο και ο έλεγχος των εκπομπών πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και στην  Αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ), ενώ παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα ζητά από το Υπουργείο να έχουν πρόσβαση και οι πολίτες. Ωστόσο, μέχρις ότου συμβεί αυτό, όλα τα στοιχεία δημοσιοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Διαφωνούμε με χρήση RDF ως εναλλακτικού καύσιμου 
Σε σχετικές της δηλώσεις η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος, διενεργεί συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επιβάλει πρόστιμα όταν αυτό απαιτείται. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ως τέτοιο το προστατεύουμε. Η θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη συναποτέφρωση των αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, έχει εκφραστεί επίσημα στην από 30-05-2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, διαφωνούμε πλήρως για τη χρήση του υλικού RDF ως εναλλακτικού καυσίμου από την εταιρεία παραγωγής τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής. Επίσης ζητάμε ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των Πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας και εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων (διεπιστημονική Επιτροπή) και να μειωθούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια των μετρήσεων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει ελέγχους συνεχώς, πολύ περισσότερους από όσους προβλέπει η Περιβαλλοντική Νομοθεσία και δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία».

Related

ΒΟΛΟΣ 5917362030104896497

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item