Κόντρα ΕΚΒ-ΔΑΣ και καταγγελίες για συμβάσεις και ΑΓΕΤ

Σκληρή κόντρα μεταξύ της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της παράταξης της ΔΑΣ , η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό της διο...


Σκληρή κόντρα μεταξύ της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της παράταξης της ΔΑΣ , η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό της διοίκησης στη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΒ έρχεται ως απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ που εξηγούσε τους λόγους της καταψήφισης και για άλλη μια φορά έκανε λόγο για μία διοίκηση ΕΚΒ υποταγμένης στη κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΕΚΒ δεν απάντησε στις καταγγελίες του Κ. Στεργίου για το θέμα της ΑΓΕΤ, ότι δηλαδή αρνήθηκε να εκδώσει ψήφισμα για την καύση των σκουπιδιών.
Η ανακοίνωση του ΕΚΒ
Tην περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση των Aντιπροσώπων των σωματείων-μελών του Εργατικού Κέντρου Βόλου υπερψήφισε πανηγυρικά τον ετήσιο Απολογισμό Δράσης της Διοίκησης!
Το αποτέλεσμα αυτό, που ισοδυναμεί με αδιαμφισβήτητη ανανέωση και ισχυροποίηση της εμπιστοσύνης των εργαζόμενων της περιοχής μας προς το Δ.Σ. του ΕΚΒ, λίγους μόνον μήνες πριν από το νέο Συνέδριο, φαίνεται ότι ενόχλησε σφόδρα (και δικαιολογημένα, μάλλον) την αγνοημένη από τους εργαζόμενους ισχνή συνδικαλιστική αντιπροσώπευση του ΠΑΜΕ. Η οποία, με κραυγές, ξανά, ασύστολα ψέματα και γιαλαντζί αγωνιστικές κορώνες, επιχείρησε δημόσια να απολογηθεί, προφανώς στον κομματικό της πάτρωνα, για την ολοένα και μεγαλύτερη αποδοκιμασία που τυγχάνει η πρακτική τους αυτή από τους εργαζόμενους.
  • Ζητάμε ταπεινά «συγγνώμη» από τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ, που ο Απολογισμός Δράσης που κατέθεσε η Διοίκηση του ΕΚΒ δεν τέθηκε στην έγκριση της Τοπικής Γραμματείας του ΚΚΕ, αλλά στην έγκριση των Αντιπροσώπων των Σωματείων-μελών του ΕΚΒ!
  • Λυπούμαστε που ήταν «φτωχός» σε «δράσεις» βίας, τραμπουκισμούς και άλλα κομματικά θεατρικά «δρώμενα», σαν κι αυτά που όλον τον χρόνο στελέχη του συνδικαλιστικού θιάσου τους έδιδαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις περισσότερες φορές στοχεύοντας όχι τους φυσικούς αντιπάλους των εργαζόμενων (Βιομήχανους, Κυβέρνηση, Τρόϊκα), αλλά τις μη αρεστές σε αυτούς πλειοψηφίες των Συλλογικών Οργάνων των Εργαζόμενων, μόνο και μόνο επειδή οι αποφάσεις τους δεν έφεραν την εγκριτική «σφραγίδα» του Περισσού!
  • Λυπούμαστε που η ΓΣΕΕ (χωρίς βία αυτή και χωρίς άναρθρες κραυγές) πέτυχε να επανακατοχυρώσει τους εργαζόμενους με νέα ΕΓΣΣΕ, έστω και χωρίς τις παχυλές αυξήσεις, που «αγωνίζονται» για να «πάρουν», αλλά συμβιβάζονται και δεν παίρνουν, ορισμένα λαλίστατα στελέχη του ΠΑΜΕ, δουλεύοντας ανασφάλιστα!
    • Λυπούμαστε, δε, ειλικρινώς, που η Διοίκηση όντως δεν πάλεψε, όσο θα έπρεπε σθεναρά, την «μαύρη εργασία» και μέσα στην παράταξη της ΔΑΣ! Ίσως γιατί, αφελώς περίμενε από τον ίδιο τον κ. Στεργίου να βρει το θάρρος και το αγωνιστικό κουράγιο και να τραβήξει τ’ αυτιά των συντρόφων του, που δείχνουν να τα «βρίσκουν» άριστα με τους εργοδότες, όταν δεν προσποιούνται τους αγωνισταράδες μέσα στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας! .
    Ϊσως, εάν είχαμε το είχαμε κάνει,, να είχαμε όντως πάρει και τα σωστά μαθήματα και να είχαμε ακολουθήσει πράγματι πιο αποτελεσματικό αγωνιστικό δρόμο!
    Αλλά, εδώ είμαστε. Και περιμένουμε (ελπίζουμε πριν το επερχόμενο Συνέδριο) από τον «προλετάριο» αγωνιστή Κώστα Στεργίου να μας υποδείξει (με έργα, όμως, όχι με λόγια) τον σωστό δρόμο! Όχι, φυσικά, για να καθοδηγήσουμε τους εργαζόμενους πώς να «τα πιάνουν μαύρα» και ανασφάλιστα, αλλά πώς να μην υποκύπτουν με σθένος στους αδίστακτους εργοδότες, χαλώντας την πιάτσα. Αυτά προς το παρόν…
Η ανακοίνωση της ΔΑΣ
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση των αντιπρόσωπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Η δυνάμεις της ΔΑΣ καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από την πλειοψηφία Διοίκησης του ΕΚΒ, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό.
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» , Κώστας Στεργίου, «ο διοικητικός απολογισμός δεν δείχνει τον δρόμο τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, ενώ όλη την προηγούμενη χρονιά η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΒ ήταν έξω από κάθε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και βέβαια έξω από κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και γενικότερα από το κεφάλαιο. Θυμίζουμε, την «μη αναγκαία» συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΒ όπως υποστήριξαν τα μέλη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Μάρτη, όπως κατέθεσε η ΔΑΣ και στην ΕΕ της ΓΣΕΕ».
Ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε «ότι έχετε βάλει πλάτη στα αφεντικά όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να σας δώσουν αυτό που αξίζετε, να σας απομονώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Διότι οι μάχες που δίνονται αυτή την στιγμή σε μία σειρά κλάδους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοικτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε νέα ΕΓΣΣΕ με τους μισθούς στα 586 και 511 ευρώ. Και η υπογραφή αυτή βέβαια μην ξεχνάμε πως συνοδεύτηκε από την σιωπή τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΕΚΒ , όταν η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία ενάντια στην απεργία. ΓΣΕΕ- πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ προχωρούν σφιχταγκαλιασμένοι σε αυτή την πορεία και συντάχθηκαν με την μεγαλύτερη απαίτηση του κεφαλαίου που είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία».
Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε από την ΔΑΣ για έγκριση από το σώμα των αντιπροσώπων ψήφισμα για το θέμα της ΑΓΕΤ, όπου προτάθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης το χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα, με τα εξής αιτήματα:
• Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
• Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
• Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση .
• Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
• Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ξεδιάντροπα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα της ΔΑΣ αλλά επιδόθηκαν και σε προκλητικές για το λαό του Βόλου, ομιλίες υπεράσπισης της εταιρείας και της καύσης RDF/SRF. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, ως άξιος εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επανέλαβε αυτούσια τα επιχειρήματα που λανσάρει η εταιρεία της ΑΓΕΤ/Lafarge για την καύση σκουπιδιών, η οποία όπως είπε έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι η «καλή εργοδοσία δίνει δουλειές σε εκατοντάδες εργαζόμενους», υπονοώντας το βρώμικο και τρομοκρατικό ιδεολόγημα ότι αν η ΑΓΕΤ θα κλείσει, αν δεν κάψει σκουπίδια».

Related

ΒΟΛΟΣ 4307596364124621619

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item