Τέσσερις νεκρές χελώνες στη Σκιάθο και τόνοι φελιζόλ στις παραλίες της

Πάνω από το 10% του πληθυσμού της Σκιάθου, συμμετείχε στο πρόγραμμα “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, που πραγματοποιήθηκε για δέκατη τρίτη σ...


Πάνω από το 10% του πληθυσμού της Σκιάθου, συμμετείχε στο πρόγραμμα “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, που πραγματοποιήθηκε για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά. Στη δράση συμμετείχαν 154 εθελοντές και 641 μαθητές, για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών, στη Σκιάθο και σε γειτονικά νησιά.
Η δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την εβδομάδα 24 Μαρτίου-1 Απριλίου 2018, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Συλλόγων, Εθελοντών και επιχειρηματιών. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 23 παραλιών και περιοχών.
Τα σχολεία και οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν:  1ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, 2ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, Γυμνάσιο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Λύκειο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου,  Οικολογικός Σύλλογος ΣκιάθουEcoΖην, Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου, Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου, ομάδα εθελοντών του SkiathosLife,Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου και Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’. Στους καθαρισμούς συμμετείχαν και οι επιχειρησείς Skiathos Diving Center και η Κοιν. Σ. Επ. joyce’nfun. Τη δράση υποστήριξε η ‘Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου.
Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις  παραλίες, Μέγας Γιαλός, Λεχούνι, Κάστρο, Άγιος Παντελεήμονας, Λυγαριές, Ασέληνος, Άγκιστρος, Ελίας, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Αγία Ελένη,  Σίφερι, Ταρσανάς, η παραλία στο νησί Άρκος, και οι παραλίες Άγιος Φλώρος και Λαλαριάς στο νησί Τσουγκριάς. Επίσης καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στα ρέματα Λεχούνι και Μονής Ευαγγελισμού, στις περιοχές, περιμετρικά στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, Πλάκες και πάρκο Ηρώου έως Πούντα, τέλος το πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της Σκιάθου.
Δυσάρεστη έκπληξη ήταν ο εντοπισμός τεσσάρων νεκρών θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες Ελίας, Άγκιστρος, Άγιος Παντελεήμονας και Μέγας Γιαλός. Αίσθηση δε προκάλεσε η μεγάλη ποσότητα φελιζόλ, απομεινάρια των  κουτιών που χρησιμοποιούν τα αλιευτικά σκάφη για την αποθήκευση των αλιευμάτων. Το υλικό αυτό εκτός του ότι δεν ανακυκλώνεται, θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια και μολύνει τις ακτές καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του. Ακόμη πολλά μπλε βαρέλιατα οποία προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες. και με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, τα τελευταία πέντε χρόνια, συλλέγονται και τοποθετούνται στη δασική περιοχή Μαντράκι, ως αποθήκη νερού για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Για το διάστημα των καθαρισμών χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δύο καΐκια, μια βάρκα, τέσσερα λεωφορεία, οχήματα βαρέου τύπου, με μεγάλη διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς.

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 21700564811322265

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item