Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση της Βαμβακουργίας

Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για την αξιοποίηση του ακινήτου της Β...
Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για την αξιοποίηση του ακινήτου της Βαμβακουργίας που αποτελεί ιδιοκτησία το ΟΑΕΔ. Επισήμανε ότι το υπουργείο κατέγραψε τα ακίνητα που ανήκουν σε όλους τους οργανισμού που εποπτεύει και πλέον πέρασε στη ρύθμιση του πλαισίου για να μπορεί το δημόσιο να παραχωρεί ακίνητα για την αξιοποίησή τους. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος δήλωσε  πως θα συσταθεί επιστημονική ομάδα εργασίας από την πολυτεχνική και την αρχιτεκτονική σχολή για την διαμόρφωση της πρότασης αξιοποίησης του ακινήτου των 89 στρεμμάτων. Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν είναι η δημιουργία φοιτητικής εστίας, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων αλλά και χώρων πρασίνου.
Η ίδια δήλωσε πως η Βαμβακουργία ήταν τεράστιος πλούτος που ρήμαζε και αυτό είχε ζημιά και για την τοπική οικονομία. «Αυτό που κάνουμε από πέρυσι το καλοκαίρι, δηλαδή την καταγραφή των ακινήτων, περάσαμε στη ρύθμιση του πλαισίου για να μπορεί το δημόσιο να παραχωρεί ακίνητα για την αξιοποίηση τους, τόσο σε φορείς όσο και ιδιώτες. Στο προηγούμενο καθεστώς αυτό γίνονταν από οκτώ εταιρείες που υπέγραφαν συμβάσεις και δεν υπήρχε διαφάνεια», τόνισε. Ήδη έχουν καταγραφεί 1110 ακίνητα σε Αθήνα και Πειρεά και συνεχίζεται η καταγραφή και στην Περιφέρεια.
«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση που κάνουμε με το Πανεπιστήμιο. Το κτίριο της Βαμβακουργίας ήταν ερημωμένο και αποτελούσε μαύρη τρύπα για το κέντρο της πόλης. Επίσης αφήνουμε το πανεπιστήμιο που είναι από τα καλύτερα της χώρας  να μας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης. Είναι επίσης και ένα άνοιγμα εκτός Αθήνας για εμάς». Εκτίμησε δε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το επιστημονικό του προσωπικό θα κάνουν μία καλή πρόταση και «εμείς θα συμβάλλουμε στην υλοποίησή της».
Ελπίζουμε να είναι μια καλή συνεργασία και περιμένουμε τις προτάσεις του Πανεπιστημίου για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση τους», δήλωσε.
Ο κ. Πετράκος τόνισε πως η πρόταση για την χωροταξία θα  κατατεθεί μετά το καλοκαίρι. Θα συστηθεί επιστημονική ομάδα από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και οικονομολόγους και θα αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Ομάδα θα αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν Φοιτητικές Εστίες, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου, Υπηρεσίες, Ερευνητικά Εργαστήρια και Θερμοκοιτίδες, Φοιτητική Λέσχη, Πολιτιστικούς Πολυχώρους έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις.
Ο σχεδιασμός θα αφορά ένα «ανοικτό» στην πόλη συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση του με την κοινωνία και τέλος στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αστικού ιστού της πόλης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
Από την πλευρά τη, η υπεύθυνη του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων κ. Λάμπρου,   δήλωσε πως ορισμένα ακίνητα στη Μαγνησία που θα μπορούσαν να μπουν σε πρόγραμμα αξιοποίησης αλλά δεν έχει γίνει αξιολόγηση ακόμα, γι΄αυτό κάλεσε φορείς να δηλώσουν αν υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί. «Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου ενώ πρόσθεσε πως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία.
Από την πλευρά της η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη ανέφερε πως το κτίριο της Βαμβακουργίας το «κληρονόμησε» ο ΟΑΕΔ από τον ΟΕΚ και σημείωσε πως με την αξιοποίησή του θα ανασάνει η Νέα Ιωνία.  Ανέφερε επίσης πως στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ βρίσκονται ακόμα δύο οικόπεδα στο Φυτόκο 73 στρεμμάτων και στις Παγασές 83 στρεμμάτων.

Συνάντηση με συμβασιούχους
Στο περιθώριο υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας η κ. Αχτσιόγλου παρουσία και του υφυπουργού Εργασίας κ. Ηλιόπουλου, συναντήθηκε με διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους του δήμου Βόλου που ανησυχούν για το μέλλον τους και τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα τους με τα συναρμόδια υπουργεία και να τους απαντήσει.
Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι συμβασιούχοι 
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας και οι Συμβασιούχοι – Παρατασιούχοι ν. Μαγνησίαςκαταγγέλλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει εκτός εργασίας το σύνολο σχεδόν των Συμβασιούχων – Παρατασιούχων του ν. Μαγνησίας.
  • Στον ν. Μαγνησίας με την διαδικασία του ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν 13 άτομα από τους 127 Συμβασιούχους– Παρατασιούχους που δούλευαν στους 5 Δήμους του νομού και που είχαν πιάσει δουλειά οι περισσότεροι πριν τρία χρόνια, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μακροχρόνια άνεργοι όλοι τότε και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Σε όλη την Ελλάδα το 90% των Συμβασιούχων – Παρατασιούχων έμεινε εκτός εργασίας.
  • Η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους Συμβασιούχους – Παρατασιούχους εργαζόμενους στα δικαστήρια με αγωγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

  • Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί θέμα με τον ΟΑΕΔ και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην δικαιούνται  ταμείο ανεργίας λόγω των αγωγών που έχουν καταθέσει.
Το σωματείο μας εδώ και χρόνια δίνει μάχη προβάλλοντας ως κύριο αίτημα το  «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» και τη μονιμοποίηση των συναδέλφων Συμβασιούχων – Παρατασιούχων.  Θεωρούμε ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι σταγόνα στον ωκεανό και ότι με την υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται να προκηρυχθούν πολλαπλάσιες θέσεις μόνιμης δουλειάς σε όλες τις υπηρεσίες  των δήμων, και στο Δήμο Βόλου, και φυσικά όχι μόνο στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό.
Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Καλούμε την κυβέρνηση, όλοι οι συνάδελφοι Συμβασιούχοι – Παρατασιούχοι να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου!
Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».


Related

Sticky 8001300038791701314

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item