"ΙΩΝΕΣ": ''Κανέλα και Γαρύφαλλο από την Προποντίδα''

   Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ''ΊΩΝΕΣ'',στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της  ''Μνή...   Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ''ΊΩΝΕΣ'',στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της  ''Μνήμη Βυζαντίου 2018'', διοργανώνει  εκδήλωση -αφιέρωμα στην Προποντίδα ,μέσα από το βιβλίο της Δέσποινας Στεργίου ''Κανέλα και Γαρύφαλλο από την Προποντίδα '',την Τετάρτη 23 Μαΐου, ώρα 7,στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου.
 Η συγγραφέας, η οποία έχει καταγωγή από τη Μπάλια της Προποντίδας, την οποία έχει επισκεφτεί πολλές φορές και γνωρίζει πολύ καλά, θα μας ταξιδέψει με λόγο και εικόνα στην  Προποντίδα, την κλειστή λωρίδα που ενώνει δύο ηπείρους και δύο θάλασσες και αποτέλεσε  θύλακα ελληνισμού για χιλιετίες.
 Θα σταθούμε στις περιοχές Μουδανιά, Προύσα, Ελιγμοί, Σιγή, Κουρί, Καλόλιμνο, Πελαδάρι, Αρβανιτοχώρι, Κίο, Τρίγλια, Βελετλέρ, Γιαλί Τσιφλίκι, Ντερέκιοϊ. Θα συνεχίσουμε στα νησιά της θάλασσας του Μαρμαρά, με τα χωριά Μαρμαρά, Πραστειό, Κλαζάκι, Αφθόνη, Παλάτια, Γαλλιμή, Πασαλιμάνι, Βώρυ, Χουχλιά, Σκουπιά, Αφησιά, Κούταλη, τη χερσόνησο της Κυζίκου με τα χωριά Αρτάκη, Μηχανιώνα, Ρόδα, Πέραμο, Γωνιά και θα καταλήξουμε στην Μπάλια.
  Θα παρακολουθήσουμε  την ιστορική εξέλιξη, την γεωγραφική θέση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων της κάθε πόλης και χωριού, τα επαγγέλματα, τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα , τη μουσική και τα  τραγούδια και κυρίως θα μπούμε βαθιά μέσα στην κουζίνα τους , με μαγικές συνταγές της γιαγιάς, σε όλες τις στιγμές της ζωής τους. Παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, µε ξεχωριστή γεύση και άρωµα µπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, µπαχάρι και κύµινο. Μαζί και  οι καθηµερινές και γιορτινές συνήθειές τους, η οργάνωση, ο παλµός της ζωής τους. 
Στο ταξίδι αυτό είστε   όλοι καλεσµένοι. να γίνουµε συνοδοιπόροι, σαν να µην πέρασε ένας αιώνας σχεδόν, σαν να µην έσβησαν τα φώτα του πολιτισµού στην πατρώα γη.
 Θα ακουστούν  τραγούδια από περιοχές της  Προποντίδας και χορούς θα αποδώσει η χορευτική ομάδα της Εστίας ''ΊΩΝΕΣ'', με υπεύθυνη την Μαρία Κατσιαρδάνη.

 Την εκδήλωση θα  συντονίσει η Νίτσα Μεντεκίδου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας ''ΊΩΝΕΣ''.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8728257474093812390

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item