"Μαζί για τον Βόλο": Υπάρχει χρόνος να πρυτρανεύσει η λογική

Αύριο θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για το ένα από τα δυο θέματα που έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία το...


Αύριο θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για το ένα από τα δυο θέματα που έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία του Βόλου. Την καύση RDF, SRF και άλλων καλούμενων δευτερογενών καυσίμων, με το άλλο να είναι η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου. Μετά την τεράστια συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και την απίστευτη ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η εξαιρετικά σοβαρή αυτή υπόθεση, από απλούς πολίτες, ομάδες ανθρώπων αλλά και Φορείς ,ήρθε η ώρα των ευθέων τοποθετήσεων και της   αληθινής-ανεμπόδιστης πληροφόρησης. Και βέβαια των ανοιχτών τοποθετήσεων και θέσεων από όσους έχουν θεσμικό ιδιαίτερα ρόλο και κρύβονται είτε πίσω από πυροτεχνήματα όπως ο Δήμος Βόλου είτε από ερωτήσεις ή ρητορικά ερωτήματα όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους.
Είναι γεγονός πως η διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής και αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης, που έχει χρόνια δομηθεί στην τοπική μας κοινωνία ανάμεσα στους  Δημότες και τις Δημότισσες  με  Φορείς που ήταν και είναι μέρος της . Μεταξύ αυτών και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, μεταξύ επίσης αυτών και συμπολίτες και επιστήμονες, όπως και ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος , γιατρός και Πρόεδρος του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός κι όχι μόνο ,που με το κύρος και την απολύτως εμπεριστατωμένη προσέγγισή τους διεύρυναν τις γνώσεις και ενίσχυσαν το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε. 
Και όπως ήταν φυσικό και με δεδομένα τα προηγούμενα στον σημερινό χρόνο θα περιμέναμε ο διάλογος να ανοίξει, η αυτονόητη παράθεση επιχειρημάτων να είναι στην ημερήσια προτεραιότητα όλων και φυσικά εκείνοι που έχουν τη θεσμική ευθύνη για κάτι τέτοιο, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην Δημοτική Αρχή Βόλου που είναι προφανής η αλλεργία της στον διάλογο αλλά στην   πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων αυτών που υποστηρίζουν πως η καύση τέτοιων υλικών είναι τόσο ασφαλής όσο και η καύση ενός σπίρτου. 
Γι’ αυτό και μας προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως στην αυριανή συζήτηση στην Βουλή έχουν, μέχρι σήμερα, κληθεί να ενημερώσουν την Επιτροπή εκτός του αρμοδίου Υπουργού ,πληθώρα πολιτικών και υπηρεσιακών συνεργατών του, η κ. Κολυνδρίνη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, της  αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής, που ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει για τις παραβάσεις που παρατηρήθηκαν στην ΑΕΠΟ του εργοστασίου, πλήθος εκπροσώπων των Τσιμεντοβιομηχανιών αλλά κανένας από οποιαδήποτε συλλογικότητα πρωταγωνίστησε στον αγώνα του Βόλου, κανένας εκπρόσωπος όσων  συνέβαλαν στην ενημέρωση των συμπολιτών , κανένας από τους Επιστήμονες ή Φορείς που μπορούν να υποστηρίξουν και θεωρητικά και Τεχνικά την επικινδυνότητα μιας τέτοιας επιλογής. Αυτή όμως η πολιτική επιλογή αποκλείει τους πολίτες και την τοπική κοινωνία και οδηγεί εκ των πραγμάτων και ασφαλώς σε οξύνσεις παρά στο μονοπάτι του διαλόγου που είναι προαπαιτούμενο  και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της ομαλής λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που μπορούν να έχουν και έχουν θέση στην τόπο μας. 

Και υπάρχει ακόμα ο χρόνος να πρυτανεύσει η λογική. Αρκεί να γίνεται κατανοητό απ’ όλους , ιδιαίτερα όσων έχουν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο( αρμόδιοι Υπουργοί πρώην αλλά και νυν) πως αν η πολιτική δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και δεν διασφαλίζει με βεβαιότητα την Δημόσια Υγεία τότε είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και είναι αυτή που οδηγεί μοιραία την  τοπική κοινωνία να αμύνεται με κάθε τρόπο και να διώκεται ενίοτε, όπως τώρα συμβαίνει κι εμείς τουλάχιστον είμαστε με την κοινωνία και συμπαραστεκόμαστε σαν σώμα αυτής στα διωκόμενα μέλη της μεταξύ των οποίων και Δημοτικός Σύμβουλος μέλος της συλλογικότητας μας, στους δε η επίθεση είναι άνευ μέτρου και πέραν κάθε λογικής.

Related

ΒΟΛΟΣ 5062380014854378766

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item