Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εξετάσεις ειδικότητας κλινικής γενετικής ο Βολιώτης γενετιστής Δρ Αλεξ. Οικονομίδης

Ο Βολιώτης γενετιστής Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης βρέθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο Μιλάνο της Ιταλίας και συμμετείχε στις προκατα...Ο Βολιώτης γενετιστής Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης βρέθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο Μιλάνο της Ιταλίας και συμμετείχε στις προκαταρκτικές εξετάσεις για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου Κλινικού Γενετιστή που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ιατρικών Ειδικοτήτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενετικής Ανθρώπου. Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μία ημέρα πριν το ετήσιο διεθνές συνέδριο Γενετικής Ανθρώπου ενώ ο Δρ. Οικονομίδης εκτός από τον τίτλο απέσπασε και ιδιαίτερες επευφημίες για το επίπεδο των γνώσεών του.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στις εξετάσεις που για πρώτη φορά διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε, ο βολιώτης γενετιστής εξέθεσε την κατάσταση των ιατρικών ειδικοτήτων στην Ελλάδα καθώς και τις προσπάθειες που είχε κάνει ο ίδιος ως Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιωτών Βιοεπιστημόνων Ελλάδας ώστε να συμμετέχουν οι βιοεπιστήμονες στη διαμόρφωση της ιατρικής ειδικότητας της Κλινικής και Εργαστηριακής Γενετικής στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος σύλλογος προ μηνών εξέδωσε ειδικές προτάσεις κατευθυντήριων οδηγιών για τις εν λόγω ειδικότητες και το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποτέλεσε προσπάθεια δύο ετών επί της προεδρείας του Δρ. Οικονομίδη και της συμμετοχής εξαίρετων επιστημόνων από όλη τη χώρα.


Να τονίσουμε ότι ο Βόλος και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας αποκτά για πρώτη φορά Κλινικό Γενετιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για:
1)      την εκτίμηση γενετικών συνδρόμων σε παιδιά και ενήλικες όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος, τα γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με το φύλο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.
2)      τη συνολική θεώρηση της οικογένειας των πασχόντων
3)      την επιλογή των πλέον ενδεδειγμένων γενετικών εξετάσεων
4)      την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των γενετικών αναλύσεων
5)      τη γενετική συμβουλευτική και την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης ή επανεμφάνισης της νόσου
Σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Δρ. Οικονομίδης μας μίλησε για τα μελλοντικά του σχέδια και πως σύντομα θα ανακοινώσει την ίδρυση πανθεσσαλικής εταιρίας  γενετικών αναλύσεων στην οποία θα έχει την επιστημονική διεύθυνση ενώ θα αποτελεί θυγατρική εταιρεία μεγάλου ομίλου. Ο ίδιος φυσικά θα παραμείνει στη διάθεση του επιστημονικού και μη κόσμου για την παροχή εξειδικευμένων γενετικών υπηρεσίων και συμβουλευτικής.

Related

ΥΓΕΙΑ 1565082315824408894

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item