Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» από την 5η Εποχή στον Βόλο

Η 5η Εποχή προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», ένα έργο που θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 4 ...


Η 5η Εποχή προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», ένα έργο που θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 21.30, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Στον ρόλο της Ηλέκτρας η Λένα Παπαληγούρα. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Παναγιώτης Εξαρχέας κ.ά. Σκηνοθεσία: Θέμις Μουμουλίδης, μετάφραση Κ.Χ. Μύρης, επεξεργασία κειμένου Παναγιώτα Πανταζή, σκηνικό – κοστούμια Παναγιώτα Κόκκορου, μουσική Θύμιος Παπαδόπουλος. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr/.
Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το έργο ως ένα λυρικό θρίλερ. Μια σύγχρονη ματιά πάνω στη σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας, επιχειρώντας να εξελίξει τη φόρμα που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες τραγωδίες.
Η «Ηλέκτρα», μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.
Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής, αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: Mετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7152730534960338833

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item