Το Χρυσό Κλειδί του Βόλου στον ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά

Το Χρυσό Κλειδί της πόλης του Βόλου θα δοθεί στο ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπο Τσιμά σε τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο δήμος Βόλ...


Το Χρυσό Κλειδί της πόλης του Βόλου θα δοθεί στο ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπο Τσιμά σε τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο δήμος Βόλου. Το θέμα έρχεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη. Όπως επισημαίνεται και στην εισήγηση, πρόκειται για την ελάχιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε ένα δημότη του Βόλου για το μέγεθος της προσφοράς του στον τόπο καταγωγής του.
Βιογραφικό σημείωμα 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις  18 Μαΐου του 1931 και μεγάλωσε στο Βόλο.
Πήγε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού και μετά από  εξετάσεις συνέχισε στην 1η Οκταταξίου του 2ου Γυμνασίου Βόλου. Οικονομικές δυσκολίες δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει με σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Το Μάρτιο του 1952 ξενιτεύεται στην Αιθιοπία    προς αναζήτηση εργασίας.
Εργάζεται στο παντοπωλείο του θείου του για πέντε χρόνια χωρίς να είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του ούτε και από τις απολαβές,  έχοντας πάντα στο μυαλό του την προοπτική μιας δικής του δουλειάς.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών στο Νυχτερινό Καναδικό Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Το 1957 αφήνει το θείο του και αγοράζει ένα μικρό παντοπωλείο με ξένα κεφάλαια. Μετά από ένα χρόνο έχει ξεχρεώσει όλες του τις υποχρεώσεις, η επιχείρηση αρχίζει να αναπτύσσεται και καταφέρνει κάνοντας εισαγωγές να  μετατρέψει το μπακάλικο  σε σούπερ μάρκετ.
Μετά από λίγα χρόνια, το 1970, έχει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα με το όνομα “Bambis”. Σήμερα όλη η περιοχή έχει το όνομα Bambis. Το Μάιο του 1975 έγινε η στρατιωτική επανάσταση που εθνικοποίησε το κατάστημα και το σπίτι του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στο Βόλο, με την οικογένειά του μέχρι το 1999. Τη χρονιά αυτή η νέα Αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητα του τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε άθλια κατάσταση. Αρχίζει τότε μια τιτάνια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ζημιές, να βρει καινούριους προμηθευτές και να οργανώσει ξανά τη δουλειά. Το Μάρτιο του 2000 αρχίζει πάλι τις δραστηριότητές του. Σήμερα είναι το πιο γνωστό σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα.
Ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι παντρεμένος από το 1961 με την Ελένη Στατηρά,  έχει τέσσερις κόρες, την Πηνελόπη, την Ευαγγελία, την Όλγα και την Παρασκευή, έξι εγγονές και έναν εγγονό. Γνωρίζει άπταιστα τέσσερις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αιθιοπικά.
Μέχρι σήμερα συνεχίζει να εργάζεται κανονικά μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ελλάδα έχοντας πάντα στο πλευρό του την σύζυγό του Ελένη.

Related

ΒΟΛΟΣ 6004613627368789934

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item