Κόντρα στο ΤΕΕ Μαγνησίας για τους κυκλικούς κόμβους

Η παράταξη "Μηχανικών Αναγέννηση" του ΤΕΕ Μαγνησίας κατηγορεί την πρόεδρο Ν. Καπούλα για την τοποθέτησή της στο θέμα των κυκ...


Η παράταξη "Μηχανικών Αναγέννηση" του ΤΕΕ Μαγνησίας κατηγορεί την πρόεδρο Ν. Καπούλα για την τοποθέτησή της στο θέμα των κυκλικών κόμβων στον Βόλο.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται:
Με ιδιαίτερη έκπληξη ως Επιστήμονες Μηχανικοί παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις της Προέδρου του τοπικού παραρτήματος του Τ.Ε.Ε., κ. Καπούλα για τους κυκλικούς κόμβους, όπως αυτές καταγράφηκαν σε τοπική Εφημερίδα. Οι δηλώσεις αυτές είναι άστοχες, ανεκδιήγητες και ανυπόστατες και δεν τιμούν την ίδια, ούτε ως Μηχανικό, πόσο μάλλον ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου. Και τούτο συμβαίνει διότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει από την Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου που δεν είναι άλλη από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, τα στοιχεία της μελέτης των κυκλικών κόμβων. Γιατί αν είχε πράξει το αυτονόητο, δεν θα προέβαινε σε τόσο άστοχες δηλώσεις σχετικά με δήθεν ελλείψεις των μελετών, όπως και το αν ελήφθη υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδάφους. Δεν ζήτησε και δεν έμαθε αν υπήρχαν εγκρίσεις από τον ΟΣΕ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, την Τροχαία και πολλές άλλες Υπηρεσίες, πριν τη Δημοπράτηση του έργου. Και μάλιστα με τις δηλώσεις ότι «κάνανε ένα λάθος που δεν το κάνει ούτε πρωτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου» προσβάλει βάναυσα και αναιτιολόγητα και υποτιμά τους συναδέλφους Μηχανικούς του Δήμου Βόλου που εμπλέκονται στην κατασκευή των κόμβων. Διότι της διαφεύγει, ότι πέραν του ότι η Μελέτη των κυκλικών κόμβων είναι απολύτως εφαρμόσιμη, οι πρωτοετείς φοιτητές δεν κατασκευάζουν με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο, τους δύο προηγούμενους κόμβους (Λαρίσης - Διμηνίου, Λαμπράκη - ΚΤΕΛ), για τους οποίους μιλάει με τα πλέον κολακευτικά λόγια όλη η Ελλάδα. 
Όσον αφορά της δηλώσεις της κ. Καπούλα για το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, ότι δήθεν ο εργολάβος ζητά έγκριση αύξησης του συμβατικού αντικειμένου και πως οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις διέπονται από κανόνες, αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη γνώσεων που έχει γύρω από τα Δημόσια Έργα και τον τρόπο εκτέλεσής τους. Την ενημερώνουμε λοιπόν πως η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη: πρώτα συντάσσεται ο Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας με την Προτεινόμενη Συμπληρωματική Σύμβαση από την Υπηρεσία τον οποίο προσυπογράφει ο Ανάδοχος. Κατόπιν ο Ανακ. Πίνακας με την Προτεινόμενη Συμπληρωματική Σύμβαση διαβιβάζεται στην Διαχειριστική Αρχή Χρηματοδότησης η οποία αφού τον ελέγξει στη συνέχεια τον εγκρίνει. Κατόπιν ζητείται από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων έργων η Γνωμοδότηση του Ανακ. Πίνακα και της προτεινόμενης Συμπληρωματικής Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 156 του Ν.4412/16 και το άρθρο 132 του Ν. 4412/16. Μετά τη γνωμοδότηση ο Ανακ. Πίνακας εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πότε λοιπόν ζήτησε ο Ανάδοχος την έγκριση αύξησης του Συμβατικού αντικειμένου? Σε κάθε περίπτωση ας καταδείξει συγκεκριμένα και όχι αόριστα σε ποιο ακριβώς σημείο δεν τηρήθηκαν οι κανόνες που διέπουν τις Συμπληρωματικές Συμβάσεις. Άλλωστε ήδη, το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων (Συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου 2018 – Πράξη 3η – Θέμα 6ο), γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα και της Συμπληρωματικής Σύμβασης (και μάλιστα με τη θετική ψήφο του εκπροσώπου του ΤΕΕ). Αν δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες, δεν υπήρχε περίπτωση το Ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο να αποφαινόταν υπέρ της έγκρισης του Ανακ. Πίνακα και της Συμπληρωματικής Σύμβασης. 
Αν λοιπόν η κ. Καπούλα θέλει να κάνει πολιτική, ας εκτίθεται χωρίς να χρησιμοποιεί σαν ασπίδα το Τεχνικό Επιμελητήριο και ας εκφράζει μεμονωμένα τις απόψεις της. Ούτως η άλλως η ίδια έχει προκαλέσει την ουσιαστική διάλυση του Ανώτατου Οργάνου του ΤΕΕ, της Αντιπροσωπείας των Μηχανικών, η οποία έχει να συνεδριάσει περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο (!!!) Η κατάργηση της τοπικής Αντιπροσωπείας, (η οποία τυπικά θα έπρεπε να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα), μέσω της οποίας όλα τα τεχνικά ζητήματα φιλτράρονται και αξιολογούνται, αποτελεί τραγικό δείγμα κακοδιοίκησης 
και αλαζονείας. Σε κάθε περίπτωση, με την πρωτοφανή για Εκπρόσωπο Επιμελητηρίου άγνοια που τη διακατέχει, δεν μπορεί να εκθέτει το ΤΕΕ Μαγνησίας και μέσω ανεκδιήγητων δηλώσεων να στρέφεται κατά εκλεκτών και άρτια καταρτισμένων συναδέλφων Μηχανικών του Δήμου Βόλου, που επιτελούν τεράστιο έργο, τόσο για το Δήμο Βόλου όσο και για του πολίτες. Αντί δηλώσεων, ας καταθέσει ένα μεγάλο τεχνικό έργο που έχει μελετήσει ή εκτελέσει και ας αφήσει την εύκολη κριτική, γιατί εκτίθεται διαρκώς και ανεπανόρθωτα … 

Όλοι εμείς στην «Μηχανικών Αναγέννηση», θέλουμε τα τεχνικά έργα της περιοχής να προχωρούν και να ολοκληρώνονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τους εκατοντάδες Μηχανικούς που στελεχώνουν τον νέο, γνήσιο και δυναμικό Επιστημονικό - Επιμελητηριακό Φορέα, με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και υψηλή τεχνογνωσία, με ακέραιο ήθος και συμπεριφορά που επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδείξουμε την αλήθεια, να αποκαταστήσουμε το κύρος του τεχνικού κόσμου και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας ! 


Απάντηση πρόεδρου ΤΕΕ Μαγνησίας Ν. Καπούλα

Οι φλύαρες και ανούσιες δηλώσεις των κ.κ. Κώστα Καραγιάννη και Γιάννη Αρέθα, οι οποίοι τυχαίνει να είναι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βόλου, σχετικά με τους κυκλικούς κόμβους, φαίνεται πως είναι αντίστοιχες των εγκρίσεων που λένε ότι διαθέτουν στην υπηρεσία τους για το έργο.
 Γι αυτό άλλωστε και ο ΟΣΕ μήνυσε το Δήμο Βόλου για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και η, κατά τα λεγόμενά τους, άρτια μελέτη οδήγησε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών στο αυτόφωρο και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα. Αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θεωρούν ότι υλοποιούνται έτσι τα έργα, τότε οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα χρειαστούν στο εργοτάξιο και δικηγόρο, για κάθε ενδεχόμενο.   
Στο μεταξύ, η πόλη αντιμετωπίζει ένα αφόρητο κυκλοφοριακό χάος, μέχρι να μάθουν ορισμένοι όσα γνωρίζουν ακόμη και οι πρωτοετής φοιτητές του Πολυτεχνείου, αλλά και κάθε συνετός πολίτης. Δηλαδή, την έννοια της ιδιοκτησίας, και να μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά των δικαιωμάτων, επί του εδάφους, μεταξύ της δικής τους ιδιοκτησίας και του γείτονα! 
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη πληρώνει το τίμημα για να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους κάποιοι. Όλοι θυμούνται το έργο των ποδηλατοδρόμων το οποίο πληρώθηκε από τους δημότες Βόλου για να κατασκευαστεί και ξανά από τους δημότες Βόλου, για να αποξηλωθεί. Μάλλον κι εκεί είχαν λειτουργήσει με τον ίδιο άρτιο τρόπο!
Αναφορικά με τη σύμβαση η άρτια και πάλι μελέτη τους, έχει ως αποτέλεσμα να «ξεφύγουν» από την αρχική σύμβαση του έργου, που ήταν 700.000 ευρώ, και να ζητούν ακόμη 350.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Είναι απορίας άξιο που βλέπουν την ευστοχία της αρχικής μελέτης οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βόλου, όταν απαιτούνται ακόμη 350.000 ευρώ για το ίδιο έργο. Εκτός αν θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι αμελητέα και ανάξια λόγου και προβληματισμού επειδή τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. 
Μάλιστα οι αρμόδιοι του Δήμου Βόλου εμφανίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, γεγονός που κατέδειξε και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μαγνησίας. Τελικά επανήλθαν σε νέα συνεδρίαση, μετά τις υποδείξεις των μελών του Τεχνικού Συμβουλίου και κατέθεσαν όσα προβλέπονται από το νόμο για τα δημόσια έργα. Ευτυχώς αυτό το «σεμινάριο» για τη νομοθεσία που έμμεσα τους προσέφεραν τα μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου ήταν ανέξοδο και δεν στοίχισε στην πόλη.  
Κι επειδή την ανακοίνωση οι κ.κ. Καραγιάννης και Αρέθας την υπογράφουν ως εκπρόσωποι της παράταξης, με την οποία κατήλθαν στις εκλογές του ΤΕΕ Μαγνησίας, και τη χρησιμοποιούν ως όχημα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, για την εμπλοκή τους στο έργο των κυκλικών κόμβων, θα τους υπενθυμίσω ότι και τους δύο έχουμε να τους δούμε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2017, τότε που πάσχιζαν για να αναδειχθούν στην προεδρεία του ΤΕΕ με τα γνωστά, δυσμενή γι’ αυτούς, αποτελέσματα.

 Έκτοτε έχασαν το ενδιαφέρον για το ΤΕΕ Μαγνησίας και τους συναδέλφους μας και όλοι θεωρήσαμε ότι τουλάχιστον το είχαν ξεπεράσει… Για την προσφορά τους, άλλωστε, κρίθηκαν στις εκλογές του φορέα μας.       

Related

Sticky 5908068743386758508

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item