ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Λάθη…”

banner
milonas 728x90 1
Γράφει η Κατερίνα Βεργετάκη
  Λάθη μικρά, λάθη μεγάλα, λάθη διαφόρων ειδών κάνουμε όλοι οι άνθρωποι. Είναι ανθρώπινο να κάνει κανείς λάθος και θέλει θάρρος, εδώ που τα λέμε, να παραδεχτείς ότι έσφαλες. Οι πιο πολλοί, υποκινούμενοι από τον εγωισμό, δεν τ’ αναγνωρίζουν. Γι’ αυτό ας διαβάσουμε μερικές γραμμές, που θα κάνουν τον κόσμο με τα λάθη μας, καλύτερο.
  • Το να κάνεις λάθος, δεν είναι λάθος! Λάθη, κάνουμε όλοι! Πολλές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις, εφευρέθηκαν χάρη σε λάθη! Λάθος είναι, να μην το αναγνωρίζεις! 
  • Λάθος είναι, να έχεις την εσφαλμένη εντύπωση ότι έπραξες σωστά, ακόμα κι όταν κάποιος άλλος σου επισημάνει το λάθος σου.
  • Λάθος είναι να έχεις την απαίτηση για τα δικά σου λάθη, ν’ απολογηθεί κάποιος άλλος.
  • Λάθος είναι να πιστεύεις ότι δεν κάνεις λάθος! Δεν είσαι Θεός ξέρεις, είσαι άνθρωπος!
  • Λάθος είναι να καλύπτεις τα δικά σου λάθη, τονίζοντας και υπογραμμίζοντας τα λάθη των άλλων! Είναι γνωστό το ρητό, ότι η καμήλα δεν μπορεί να κοιτάξει την δική της καμπούρα και κοιτάζει της διπλανής!
  • Λάθος είναι να συγχωρείς το λάθος κάποιου κι έπειτα ν’ ανατρέχεις πάλι σ’ αυτό! Θα ήταν προτιμότερο αν δεν το συγχωρούσες καθόλου! Συγχωρώ, δεν σημαίνει υποχρεωτικά, ξεχνώ. Σημαίνει όμως, ότι δεν το υπενθυμίζω! Ο καθένας θυμάται τα λάθη του, γιατί απ’ αυτά έχει μάθει. Δεν έχει ανάγκη από υπενθύμιση, αλλά από κατανόηση και συγχώρεση! Ο ίδιος ο Θεός, συγχωρεί τα ανθρώπινα λάθη. Εσύ, μήπως είσαι ανώτερός Του;

           Και εν κατακλείδι, ας κάνουμε λάθη! Έχουν κι αυτά την χάρη τους! Θα πάθουμε, θα μάθουμε, θα στεναχωρηθούμε, θα κλάψουμε, με κάποια λάθη ίσως γελάσουμε κιόλας, αλλά τουλάχιστον, ας έχουμε την ανθρωπιά, την αγωγή, το ήθος και την υπερηφάνεια να τ’ αναγνωρίζουμε και να ζητάμε συγνώμη απ’ όποιον αδικούμε. Και τέλος, αυτός που αδικήθηκε, ας έχει την ανθρωπιά, την αγωγή, το ήθος και την υπερηφάνεια να συγχωρεί αυτόν που έσφαλε και το αναγνώρισε, γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά είναι υπεράνθρωπο όταν τ’ αναγνωρίζει κανείς!
error: Content is protected !!