Σκληρή κόντρα Μπέου – Καρεκλίδη

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σκληρή κόντρα έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και του εκδότη της Μαγνησίας Γιώργου Καρεκλίδη, ύστερα από τη δημοσίευση καταγγελίας του δεύτερου στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

KENT728X100
“Τον οικονομικό εκβιασμό που συνεχίζει να υφίσταται από την Δημοτική Αρχή Βόλου και τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, αποδεικνύουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Μαγνησία» και προέρχονται από την επίσημη απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου. Η ερώτηση των δύο ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων (με αριθμό πρωτοκόλλου 90766/21-09-2015) αφορούσε στις δαπάνες δημοσιεύσεων που έχουν γίνει στον τοπικό Τύπο από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα ανάληψης της δημοτικής αρχής Μπέου έως και την ημέρα υποβολής της ερώτησης.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των λογιστηρίων του Δήμου Βόλου, της ΔΕΥΑΜΒ και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ (το ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ δεν παρείχε στοιχεία παρότι υποχρεούται) η κατανομή των δημοσιεύσεων γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θιγεί οικονομικά η «Μαγνησία» με απώτερο σκοπό να κλείσει, ώστε να πάψει να «ενοχλεί» τον κ. Μπέο με την κριτική που του ασκεί σε πολιτικό επίπεδο.
Με φράσεις του τύπου «δεν θα πάρουν ευρώ» και «τα ταμεία του Δήμου έκλεισαν για εκείνους» ο κ. Μπέος προσπάθησε να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι θα εξοικονομήσει χρήματα από δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο και θα χτυπήσει το υποτιθέμενο «σύστημα» τον ΜΜΕ το οποίο σε συνεργασία με το «σάπιο πολιτικό σύστημα» το οποίο κατηγορεί, δεν αφήνουν να φανεί το μεγαλειώδες έργο του και η μεταμόρφωση του Βόλου σε Μονακό στους πολίτες και στην κοινωνία του Βόλου.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, καθώς φαίνεται πως ο κ. Μπέος χρησιμοποιεί τα χρήματα του δημοτικού ταμείου κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει, προκειμένου να πλήξει οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης που δεν τον αποθεώνουν.
Να σημειωθεί ότι οι δημοσιεύσεις που γίνονται στον τοπικό Τύπο αφορούν διαγωνισμούς έργων και προμηθειών, προκηρύξεις θέσεων εργασίας κλπ. και είναι υποχρεωτικές όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. Νόμος ορίζει επίσης ότι θα πρέπει να γίνεται ίση κατανομή των δημοσιεύσεων ώστε να μην καλλιεργούνται πελατειακές σχέσεις μεταξύ αιρετών και εφημερίδων, κάτι που όμως δεν φαίνεται να λογαριάζει ο κ. Μπέος.
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου εκδικάστηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδης Καρεκλίδης δια του νομικού του συμβούλου Χρήστου Γούσιου, προκειμένου να υποχρεωθεί ο Δήμος Βόλου και τα Νομικά Πρόσωπα τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό του, να κατανείμουν ίσα τις δημοσιεύσεις υποστηρίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε αυτή. Η πλευρά του Δήμου Βόλου και των Νομικών Προσώπων μέσω των 4 δικηγόρων χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία κατέθεσαν ενστάσεις αναρμοδιότητας του δικαστηρίου και παθητικής νομιμοποίησης των φυσικών προσώπων που διοικούν τα ΝΠΔΔ, καθώς και άλλες νομικής φύσεως ενστάσεις, αποδεχόμενοι σιωπηρά το βασικό επιχείρημα του αιτούντος, περί άνισης κατανομής.
Αντίστοιχες υποθέσεις έχουν κριθεί βέβαια στα Πρωτοδικεία Καρδίτσας και Ξάνθης εις βάρος των αιρετών οι οποίοι ασκούσαν τον ανάλογο οικονομικό εκβιασμό σε εκδότες. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου.
Για την ίδια υπόθεση έχει κατατεθεί και μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου κατά των Αχιλλέα Μπέου, Αναστασίας Μορφογιάννη και Γιώργου Βλιώρα για παράβαση καθήκοντος, έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασής της.
Παρακάτω βρίσκονται οι πίνακες με τις δαπάνες, ανά φορέα, που έχουν γίνει στις τοπικές εφημερίδες και αφορούν στην περίοδο από 1/1/2014 έως 23/9/2015. Να σημειωθεί ότι ο Νέος Τύπος επανακυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 μετά από πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας του.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 21.733 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 13.471 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 2.296 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 2.207 ευρώ
ΔΕΥΑΜΒ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 8.355 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 2.720 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 1.939 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 1.321 ευρώ
ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 10.047 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 602 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 578 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 184 ευρώ”
Δεν άργησε να έρθει και η απάντηση από το Γραφείο του Δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου η οποία αναφέρει:
“Θορυβεί και κραυγάζει, κατά πάγια τακτική, αδυνατώντας προφανώς να πράξει αλλιώς, ο γνωστός για πολλά στην κοινωνία του Βόλου πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Γιώργος Καρεκλίδης, καταγγέλλοντας απόπειρα φίμωσής του από το Δήμαρχο Βόλου, δια της μεθόδου του αποκλεισμού του από το δημοτικό ταμείο!
Αν δεν ήταν εξοργιστικό θα ήταν τουλάχιστον φαιδρό, ο εκδότης ενός λαθρόβιου εντύπου, που κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος σαν διαφημιστικό φυλλάδιο, με μεγάλα χρέη στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία, να έχει την απαίτηση ο Δήμος, δηλαδή οι πολίτες, να τον ζουν και να πληρώνουν και τα χρέη του!
Αφού, όμως, έθεσε το θέμα η Δημοτική Αρχή του Βόλου κινεί από σήμερα κιόλας τις διαδικασίες για να εξακριβωθεί πόσα χρήματα έχει λάβει από προηγούμενες δημοτικές αρχές και κυρίως αν του δόθηκαν νόμιμα, γιατί είναι προφανές ότι υπάρχουν ερωτήματα για δικαιολογητικά που υπέβαλε και γιατί αυτά έγιναν αποδεκτά. Και αν διαπιστωθεί κάποια παρατυπία, φυσικά θα υπάρξει άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση με τη Δημοτική Αρχή Μπέου όλοι αυτοί που είχαν μάθει να ζουν σε βάρος του Βολιώτικου λαού θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής. Η εργασία λυτρώνει τον άνθρωπο, η αργομισθία και ο εύκολος πλουτισμός τον εξαχρειώνουν. Εμείς θα κριθούμε από τους πολίτες για το έργο μας και όχι από τους κάθε λογής διαπλεκόμενους.”
error: Content is protected !!