Απέρριψαν οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ τις προτάσεις της Εταιρείας και προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

banner
milonas 728x120
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΙΜΑΝΤΑ και την εργοδοσία που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στο ΔΣ του Σωματείου και τους εκπροσώπους της Γερμανικής Πολυεθνικής Continental / Contitech, στην οποία ανήκουν τα εργοστάσια ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ στο Βόλο, στις 10 Δεκεμβρίου η εταιρεία έστειλε επιστολή – τελεσίγραφο με τις τελικές προτάσεις της για την νέα ΕΣΣΕ, τις οποίες οι εργαζόμενοι απέρριψαν στην γενική τους συνέλευση και μάλιστα, σχεδιάζουν κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητούσε:
  • Μείωση του εργοδοτικού κόστους κατά 1,44 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσα από περικοπές μισθών, εισφορών και άλλων κεκτημένων των εργαζομένων.
  • Εκ περιτροπής εργασία για 6 μέρες το μήνα και για 7 μήνες το έτος, δηλαδή 42 μέρες λιγότερη δουλειά (με αντίστοιχη μείωση αποδοχών) σε ετήσια βάση.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους παλιούς.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας μάλιστα παρουσίασαν αυτές τις απαιτήσεις σαν δική τους υποχώρηση γιατί οι αρχικές τους προτάσεις περιλάμβαναν περικοπές ύψους 2,7 εκατ. ευρώ το χρόνο και 72 ημέρες εκ περιτροπής εργασίας κατ’ έτος!
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι είχαν αντιπροτείνει περικοπές ύψους 418.000 ευρώ προερχόμενες από δευτερεύουσες παροχές (όπως η εκδρομή κ.α.) χωρίς να μειώνονται οι μισθοί αλλά είχαν απορρίψει εξαρχής τη μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων και την εκ περιτροπής εργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή – τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους η εταιρεία απειλεί εμμέσως πλην σαφώς τους εργαζόμενους ότι αν δεν δεχτούν τις τελικές προτάσεις τότε μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις ή να μην υπογράψει καθόλου ΕΣΣΕ και να εφαρμόσει την Κλαδική ή την Γενική ΣΣΕ που είναι χειρότερες.
Κατόπιν όλων αυτών οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την Τετάρτη (16/12) και αποφάσισαν να απορρίψουν το τελεσίγραφο της εταιρείας! Επίσης, με συντριπτική πλειοψηφία, η γενική συνέλευση υιοθέτησε επιστολή – απάντηση με την οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή.
Το Ξεκίνημα Βόλου
Στο μεταξύ, το Ξεκίνημα Βόλου επισημαίνει σχετικά, ότι η επερχόμενη αναμέτρηση των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ με την εργοδοσία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.Όμως η νίκη είναι δυνατή!
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης ολόκληρου του εργατικού κινήματος και της πόλης του Βόλου – ένα κίνημα που μπορεί και χρειάζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα! Το Ξεκίνημα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό τον αγώνα» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας – μεταξύ άλλων – πως η Continental / Contitech δεν πρόκειται αποδεχτεί εύκολα να συνεχίσει να πληρώνει σχετικά αξιοπρεπείς μισθούς όταν στην υπόλοιπη κοινωνία έχουν γενικευτεί οι μισθοί πείνας και έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις.
Το Ξεκίνημα επισημαίνει τέλος, πως είναι σαφές ότι η υπογραφή μιας ΕΣΣΕ που να προβλέπει πολλές ημέρες εκ περιτροπής εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο της εταιρείας γιατί έτσι κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο και τους προσαρμόζει απόλυτα στις ανάγκες της.
error: Content is protected !!