Οριστικά πρύτανης ο Γ. Πετράκος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

banner
milonas 728x120

Οριστικά στο «τιμόνι» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Πρύτανης Γιώργος Πετράκος. Θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη θητεία του μετά την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει αίτημα του πρώην Πρύτανη Γιάννη Μεσσήνη ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν οι εκλογές που προκήρυξε το καλοκαίρι του 2014 το Συμβούλιο του ιδρύματος, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, με αφορμή τη συνταξιοδότησή του τον Αύγουστο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιπέτειες στο Π.Θ. που οδήγησαν στις δικαστικές αίθουσες, ξεκίνησαν από την άνοιξη του 2014, όταν ο κ. Μεσσήνης είχε ζητήσει την έγκριση της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε επτά αναπληρωτές Πρύτανη για να υποβοηθήσουν το έργο του, κάτι που απέρριψε το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Παράλληλα και με αφορμή τη συνταξιοδότηση στις 31 Αυγούστου του κ. Μεσσήνη από τη θέση του καθηγητή, το Συμβούλιο προκήρυξε Πρυτανικές Εκλογές, δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Πρύτανη.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και ανέδειξαν νέο Πρύτανη τον καθηγητή, κ. Γιώργο Πετράκο. Πλην όμως ο πρώην Πρύτανης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Συμβουλίου του ιδρύματος για τις εκλογές.
Η εξέταση της υπόθεσης έγινε το περασμένο φθινόπωρο και τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ απορρίπτεται το αίτημα ακύρωσης των εκλογών, δεδομένου ότι ο Πρύτανης πρέπει να είναι εν ενεργεία ακαδημαϊκός.
«Τα καθήκοντα του Πρύτανη δεν είναι απλώς διοικητικά, αλλά συνδέονται αποφασιστικώς με τη διδασκαλία και την έρευνα. Συνεπώς, η ενεργός ακαδημαϊκή ιδιότητα πρέπει όχι μόνο να συντρέχει κατά την εκλογή του Πρύτανη, αλλά και να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του ΣτΕ, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν τέσσερα μέλη).
error: Content is protected !!