ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ίδιους πόρους και μέσα συντήρησαν το δίκτυο ύδρευσης του χωριού οι κάτοικοι των Σταγιατών

banner
milonas 728x120
Ενημερωτική συγκέντρωση συγκαλεί η Κίνηση Πολιτών για το νερό αύριο στις 10:15 π.μ. στο δημοτικό σχολείο των Σταγιατών. Θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο που οι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην ανάθεση και να δείξουν το δρόμος προς την αυτενέργεια του πολίτη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την άρνηση της ΔΕΥΑΜΒ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, όπως αυτές ορίζονται από τον σχετικό νόμο για τη διαχείριση του πόσιμου νερού  και την ως εκ τούτου εμφάνιση παθογόνων μικροοργανισμών στο δίκτυο του νερού, σε συνέλευση μας στις 21/10 αποφασίσαμε να πάρουμε το νερό στα …χέρια μας.
Αυτή την απόφαση υλοποιήσαμε με τον καθαρισμό της δεξαμενής της πηγής της Κρύας Βρύσης και την κατασκευή τεχνικών έργων για τη θωράκιση του δικτύου έναντι μικροοργανισμών σε όλο το μήκος του από την πηγή ως και την κεντρική δεξαμενή.
Αποκαλύφθηκαν, καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν όλα τα σημεία σύνδεσης των αγωγών, κατασκευάστηκαν ανοικτά φρεάτια, έγιναν έργα προστασίας από τα πρανή και διάνοιξης διαδρόμων μέσα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση κατά μήκος του δικτύου ώστε να είναι επισκέψιμο και ελεγχόμενο.
Στη διάρκεια των εργασιών έγιναν αναλύσεις 22 δειγμάτων για να διαπιστώσουμε την πρόοδο της δουλειά μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στον κόσμο, ότι  καταφέραμε την ολική επαναφορά. Από 3ψήφιο αριθμό παθογόνων οργανισμών και των τριών ειδών πριν δύο μήνες, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν  την ύπαρξη μονοψήφιου  αριθμού κολοβακτηρίδιων στην κεντρική μας δεξαμενή και στη δημόσια βρύση της πλατείας, ενώ απομένουν και κάποιες ακόμη εργασίες που είναι στο πρόγραμμα να κάνουμε.
Η μεγάλη προσπάθεια, έγινε από το σύνολο των κατοίκων του χωριού μας που συμμετείχαν ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλοι πρόσφεραν χειρωνακτική εργασία, άλλοι υλικά οικοδομών και άλλοι χρήματα για τα απαιτούμενα υλικά και τις αναλύσεις των δειγμάτων.
Το χωριό μας δείχνει το δρόμο της αυτενέργειας του πολίτη σε αντίθεση με τον εφησυχασμό και την ανάθεση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αυτό γίνεται. Μόνοι μας ανοίξαμε τα 5 μονοπάτια που ήταν για δεκάδες χρόνια κλειστά και τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες περιπατητές κάθε βδομάδα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φτιάξαμε μεγάλες ξύλινες γέφυρες, αυτοδιαχειριζόμαστε την άρδευση εδώ και πολλά χρόνια, κρατάμε ζωντανά δύο πολιτιστικά κέντρα και οργανώνουμε  εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας δικά μας μέσα. Δημιουργούμε ως εκεί που μπορούμε. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά χωρίς καμιά διαμεσολάβηση.
«Την Κυριακή σας περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας τη χαρά της δημιουργίας και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Για μας, τους «από κάτω», το νερό είναι πηγή ζωής. Για τους «από πάνω» είναι εμπορεύσιμο είδος. Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, για να φράξουμε όλι μαζί μια και καλή το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού, που μεθοδεύεται με την εγκατάλειψη στο έλεος της μόλυνσης και της υποβάθμισης των δικτύων στα χωριά και την πόλη».
error: Content is protected !!