Τζιχαντιστής Μάξιμος: Θα κάνω το Χάνιμπαλ να μοιάζει με γατάκι

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
Η ογκώδης έρευνα και δικογραφία που σχηματίζεται για τον 29χρονο Μισράντ Μπεκτάσεβιτς, που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη με σουηδικό διαβατήριο, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά αλλά και ανησυχητικά στοιχεία για τη δράση του φερόμενου τζιχαντιστή. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο γνωστός και ως Μάξιμος ήταν καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία.
Σε παλαιότερη ανάρτηση του στο Facebook υπήρχαν τα παρακάτω λόγια, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής: «Προς όλους αυτούς που αναρωτιούνται γιατί οι μουτζαχεντίν του ISIL δεν μπορούν να δράσουν στην Παλαιστίνη, να τους ότι φυσικά και μπορούν… Αν πάω εγώ εκεί και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ θα τον κάνω να μοιάζει με… γατάκι».
Ο Μισράντ και ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης είχαν φτάσει αεροπορικώς στην Αθήνα από τη Σουηδία στις 22 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Έμειναν δύο μέρες στην Αθήνα και στη συνέχεια πήγαν με ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία και τελικό προορισμό τους τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS.
Στην απολογία τους δεν παραδέχτηκαν τις σχέσεις τους με τους τζιχαντιστές, αλλά υποστήριξαν ότι έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα.
«Πήραμε ένα καλό αστέρι» μαζί μας. Είναι Βόσνιος με σουηδικό διαβατήριο, μπορεί να πηγαινοέρχεται και να πολεμήσει για εμάς» είναι ένα από τα μηνύματα που έχουν αλιεύσει οι ειδικοί από την ψηφιακή ανάλυση μελών του ISIS στη Συρία.
Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ και Κροατίας, που είχε δημοσιεύσει το 2006 το Associated Press, 2006, ο τότε 19χρονος Μάξιμος είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ Αλ Ζαουάχρι.  Ο ίδιος και οι συνεργοί του σκόπευαν να κάνουν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο της ευρωπαϊκής πρεσβείας.
Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη που εξέτισε στη Βοσνία και στη συνέχεια σε φυλακή της Σουηδίας, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 2011.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα με έναν χρήστη διαδικτύου «irhabi007». Αυτή η συνεργασία προκάλεσε τον ενδιαφέρον της βρετανικής MI6 και τον εντοπισμό του στη Βοσνία.
Στην απολογία του αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι κατηγορείται για το παρελθόν του. «Έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως μας ενώνει η πίστη» είπε για τον συνταξιδιώτη του εκφράζοντας την απορία γιατί συνελήφθη σε ένα «δημοκρατικό κράτος» για δύο μαχαίρια. «Εγώ πήγα το φίλο μου στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα και είπε εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Τι να του πω τώρα που με φυλακίζουν για δύο μαχαίρια» είπε.
error: Content is protected !!