Τσακαλώτος: Να τελειώσουμε με την αξιολόγηση, αν πάμε Ιούνιο καήκαμε!

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που παραταθούν οι συζητήσεις μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο.

Αφορμή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος τώρα από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως είπε, “συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων”.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. “Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο. Όχι αυτή την εβδομάδα, την άλλη κάποια στιγμή. Έτσι και αλλιώς τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτησή τους για την απόδοση των μέτρων που προτείναμε και θα προτείνουμε. Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες στη διάθεσή μας για να κλείσουμε τα θέματα. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες για να έχουμε αλλαγή σελίδας και να επιστρέψουν οι επενδύσεις”, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, δίνοντας έμφαση στο κλείσιμο της συμφωνίας.

“Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι θα έχουμε περάσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τώρα. Είμαι πιο ευχαριστημένος την Παρασκευή από ό,τι την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. Και συνέχισε: “Το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχουν και τα δυο δομικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλες, σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν γιατί και τα δυο συνεισφέρουν στο βασικό στόχο, στο να συμφωνήσουμε ότι το 2018 θα φτάσουμε στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που δεν έχουμε εφαρμόσει. Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να συζητάμε όταν επιστρέψουν. Συμφωνούμε όμως στη βασική αρχιτεκτονική τους”.

Αναφερόμενους στους λόγους που πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε χαρακτηριστικά: “Αν πείσεις κάποιον για το πού θέλεις να πας τα επόμενα 10 χρόνια, σού δίνει ελευθερία να υπάρχει μια ανοχή. Η αξιολόγηση δεν πάει στις καλένδες. Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο, καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση”.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης και ότι η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

error: Content is protected !!