Άναψε φωτιές το Καρναβάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο – Πόσο θα κοστίσει

stergiou
fotou
Ontopoulos780x90
Σκληρή κριτική άσκησαν οι μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς 2016. Εκαναν λόγο για προκλητικές σπατάλες και για δήθεν προβολή της πόλης και καταψήφισαν το ποσό που το θεώρησαν υψηλό, ειδικά σε μια περίοδο που δεν διατίθενται χρήματα για κοινωνικές δομές που κλείνουν, όπως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. «Η σιωπή μου προς απάντησή σας. Ο κόσμος θα μας κρίνει όχι εσείς» απάντησε ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου.
Στην τοποθέτησή σας η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου, επισήμανε ότι συνεχίζεται το πάρτι της σπατάλης μετά τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, καθώς για τέσσερις ημέρες  προβλέπεται ήδη να  δαπανηθούν περίπου 62.000 €! (41.200 € από τον Δήμο και 20.000 € από τον ΔΟΕΠΑΠ) και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει (ήδη υπάρχει απόφαση για δαπάνη 600€ για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, πιθανόν να υπάρξουν δαπάνες και από άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου). Από το ποσό αυτό, 12.000€  προβλέπεται να δαπανηθεί για επικοινωνιακή προβολή!
«Σε μία εποχή όπου οι κοινωνικές ανάγκες είναι τεράστιες και η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει χρήματα ούτε για τη συνέχιση σημαντικών κοινωνικών δομών, όπως είναι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες, σκορπάει αβασάνιστα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Και μάλιστα, χωρίς όραμα, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς να δίνεται στις εκδηλώσεις ιδιαίτερη ταυτότητα και πρωτοτυπία». Επιπλέον επισήμανε ότι η πόλη θα πρέπει να αποκτήσει σταδιακά «brand name» στο καρναβάλι της, και όχι να στηθεί μια ολιγοήμερη γιορτή με «ένα φτωχό, χωρίς ταυτότητα, πρόγραμμα και με φτωχή συμμετοχή. Η περιορισμένη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να σας προβληματίζει: δυο δημοτικά σχολεία, δύο περιφερειακοί πολιτιστικοί σύλλογοι, τριες σύλλογοι επαγγελματιών και, βεβαίως, οι επτά ιδιωτικές σχολές χορού.
Και αυτές τις περιορισμένης εμβέλειας και χωρίς όραμα εκδηλώσεις, θα τις πληρώσουν οι δημότες με 62.000 € και βάλε …
Και, στο πλαίσιο αυτό, προχωράτε και σε ένα μοίρασμα χρημάτων σε ΜΜΕ κατά βούληση, χωρίς κριτήρια και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος αποφάσισε την κατανομή των 12.000 €; Γιατί τόσα και γιατί τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης; Λάβατε υπόψη στοιχεία θεαματικότητας τηλεοπτικών σταθμών, ακροαματικότητας ραδιοφωνικών σταθμών και επισκεψιμότητας ηλεκτρονικών σελίδων;
Και τι ακριβώς καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ήδη η μοιρασιά έχει γίνει; Είδαμε, τις τελευταίες μέρες, διαφήμιση των εκδηλώσεων στον ΣΚΑΪ, σε αθλητική εκπομπή του οποίου συχνά φιλοξενείται  ο σε αργία δήμαρχος, είδαμε ανάλογη διαφήμιση σε ιστοσελίδα της περιοχής, ταυτισμένη ουσιαστικά με τη Δημοτική Αρχή.
Με τα χρήματα, λοιπόν, του Δήμου και των δημοτών εξυπηρετούνται επικοινωνιακές, προσωπικές ανάγκες και ανάγκες φίλων…».
Από την πλευρά του ο Μιχ. Μιτζικός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σωστή χρήση δαπανών και για να μοιραστούν τα χρήματα θα έπρεπε να γίνει έρευνα αγοράς και να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ΜΜΕ που θα πάρουν τα χρήματα για την προβολή. Ο Κ. Γαργάλς τόνισε ότι η δημοτική γιορτή στήνει μια γιοορτή για τους δικούς της, και προβάλλει συγκεκριμένεες ομάδες και πρόσωπα. Την ενόχλησή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Βεργής-Ζαρκάδας τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή αναδεικνύει με τις δράσεις αυτές την περιοχή και ενισχύει τον τουρισμό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ επισήμανε ότι ο Βόλος αρχίζει να ακούγεται ως τουριστικός προορισμός, απασχολούνται για τις εκδηλώσεις και για την κατασκευή των αρμάτων εκατοντάδες εθελοντές ενώ την Κυριακή της Αποκριάς στις εκδηλώσεις θα παραμείνουν και θα διασκεδάσουν με τους Βολιώτες και 1200 άτομα από το κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου. Τέλος τόνισε ότι η διαφημιστική δαπάνη μοιράστηκε σε μέσα σε όλη την Ελλάδα για να γίνει προσέλκυση επισκεπτών στο καρναβάλι του Βόλου.
Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, για το λόγο ότι αναγνώστηκαν επερωτήσεις των μειοψηφιών κι επέστρεψαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Οι δαπάνες που προβλέπονται σύμφωνα με την εισήγηση
1. Για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων του τετραημέρου 11-14/3/2015, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 8.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
2. Για τη βιντεοσκόπηση, βιντεοπροβολή και λήψεις εναερίων πλάνων της καρναβαλικής παρέλασης και της γιορτής στην παραλίας της 13/3/2015, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
3. Για τη διαφημιστική προβολή του τετραημέρου των εκδηλώσεων σε πανελλήνια κλίμακα (2 τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, 4 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από Αθήνα έως Θεσσαλονίκη, 3 θεσσαλικοί περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Λαμίας, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή των Ιωαννίνων, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Κατερίνης, 4 τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, 4 ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης), θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 12.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
4. Για την κατασκευή τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ και διαφημιστικά στοιχεία που θα αναρτηθούν στην πόλη του Βόλου θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
5. Για την κατασκευή διακοσμητικών αποκριάτικων στοιχείων για το κέντρο της πόλης και τις περιφερειακές ενότητες θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 4.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
6. Για την κατασκευή αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης (πλατφόρμες, κατασκευές, κουκούλες οχημάτων, σπρέϋ βαφής, στολισμός, προσθήκη εξαρτημάτων σε οχήματα του Δήμου Βόλου), θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 5.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
7. Για την προμήθεια και ράψιμο 400 αποκριάτικων στολών που θα χρησιμοποιηθούν από δημότες και θα επιστραφούν για τη δημιουργία αποκριάτικου βεστιαρίου, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 6.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
8. Για την προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων στην κεντρική εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας στην παραλία του Βόλου, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
9. Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και την προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας στις περιφερειακές ενότητες θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 3.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
10. Για τις κατασκευές στις εξέδρες και τις σκηνές που θα στηθούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου στο κέντρο της πόλης θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 1.000€.
11. Για επιδιορθώσεις και καθαριστήριο στολών και ενοικίαση ελκτικού μηχανήματος για οχήματα των αρμάτων θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 1.000€.
error: Content is protected !!