Αλ. Μητρόπουλος από το Βόλο: Θέμα ακραίας κοινωνικής επικαιρότητας το ασφαλιστικό

banner
milonas 728x90 1
Θέμα ακραίας κοινωνικής επικαιρότητας  χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στο Βόλο και μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση στο Αχίλλειο, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή  φορέων της Μαγνησίας στο πλαίσιο των δράσεών της ενάντια στο Ασφαλιστικό. Τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να συζητηθεί σε συνθήκες καταρρέουσας οικονομίας και επέστησε τον κίνδυνο να υπάρξει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Επισήμανε δε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.
Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των δανειστών, καθώς πολλά κεφάλαιά του έχουν αμφισβητηθεί . Όπως ανέφερε, υπάρχουν ποσοτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης από το τρίτο μνημόνιο, που συνδέονται  με τα τρέχοντα ελλείμματα των ταμείων,  ύψους περίπου δύο δις ευρώ, όπως επίσης και  δεσμεύσεις να γίνουν περικοπές στις συντάξεις ,  για την επίτευξη του πλεονάσματος του 2017, 2018 και των επόμενων ετών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο ότι θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων για όλα τα έτη, που θα συνεχίζει να υφίσταται  ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή όλη τη δεκαετία του 2020.
Παράλληλα τόνισε,  ότι το  κοινωνικό κράτος θα βρεθεί σε κατάσταση αποδόμησης αν εφαρμοστούν  όλες οι δεσμεύσεις και διατάξεις του  τρίτου μνημονίου, καθώς  θα υπάρξει και τρίτο πακέτο περικοπής κοινωνικών παροχών,  στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για διευθέτηση  του  χρέους. Η σύνταξη ως κεντρικός θεσμός του κοινωνικού κράτους θα αποτελεί προτεραιότητα δανειστών και κυβέρνησης διότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, οι συντάξεις , οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, προορίζονται από το τρίτο μνημόνιο να εξυπηρετούν ανάγκες του χρέους και όχι ανάγκες διαβίωσης των πολιτών.
Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με το αν υπήρξαν άλλες προτάσεις  για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ίσως να μην ήταν τόσο δυσβάσταχτες για τους πολίτες, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το θέμα του ασφαλιστικού δεν μπορεί να συζητηθεί σε συνθήκες καταρρέουσας οικονομίας. Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να γίνει ένα « πάγωμα» των συντάξεων στα σημερινά δεδομένα και να υπάρξει ένα διάστημα αναμονής 2-3 ετών ώστε να αναταθεί η αγορά εργασίας και τα ταμεία να εισπράττουν  περισσότερα χρήματα. Όσο για τα 3-4 δις ευρώ που έχουν ανάγκη σήμερα τα ταμεία, θα μπορούσαν  να αποσπαστούν από το περίσσευμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  ώστε να μην περικοπούν περεταίρω οι συντάξεις και σε βάθος τριετίας να εξεταστούν οι όποιες προτάσεις υπάρχουν σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Απαντώντας , δε, σε ερώτηση  σχετικά με το αν τελικά θα ήταν λιγότερο επώδυνο για τους πολίτες να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης , ο κ. Μητρόπουλος   είπε πως ανέκαθεν πίστευε ότι μια ουσιαστική συζήτηση για αυτονόμηση οικονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι νομοτέλεια να υπάρξει. Τόνισε όμως , ότι θα ήταν εγκληματικό να μπεί η χώρα σε εθνική νομισματική πορεία αν δεν λυθεί πρώτα το ζήτημα του χρέους, με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο, γεγονός που  υποτίμησε η πολιτική ηγεσία του πρώτου, του δεύτερου και κυρίως του τρίτου μνημονίου.
Τέλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κουτσούκος , επισήμανε ότι σημερινή ενημερωτική εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι πολίτες να ενημερωθούν από ειδικούς στο θέμα αυτό.
error: Content is protected !!