Κατρούγκαλος: Κλείδωσε η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

stergiou
fotou
728x110 3
Oλοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 π.μ. η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.
Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο απανωτών συσκέψεων από το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετείχαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το φορολογικό κλείνει. [Δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν το λέγαμε αυτό», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ κληθέντες να σχολιάσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό αναφέρουν πως «θα περπατήσει. Μένουν δύο ζητήματα, τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι εισφορές στις επικουρικές που δεν ήταν βέβαια να συζητηθεί τώρα».
Κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι ουσιαστικά η αξιολόγηση οδεύει σε δύο φάσεις. Πρώτα θα κλείσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό και εν συνεχεία θα κλείσουν τα θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού, με τα δύο τελευταία να αποτελούν και τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.
Εξωπραγματικές απαιτήσεις από το ΔΝΤ
Σε μεγάλο πονοκέφαλο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση εξελίσσεται για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, με το Ταμείο να απειλεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα με εξωπραγματικές αξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το Ταμείο ζητά χαμηλότερο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ, πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, νέα μέτρα άνω των 5 δισ. ετησίως και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση αυτή αντικατοπτρίζει τη σταθερή θέση του Ταμείου για μέτρα άμεσης απόδοσης, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελεί εν πολλοίς και μέσο πίεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για απομείωση του χρέους. Πάντως, όπως και να έχει η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά την υλοποίηση μέτρων που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Ενδεικτική του εκνευρισμού που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τη στάση του ΔΝΤ είναι η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση στην Ουάσιγκτον.
«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» αναφέρουν και υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!
«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Mίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
error: Content is protected !!