Στο Βόλο το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

milonas 728x120
Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου στο Βόλο στις 6μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου και της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Απριλίου ενώ η «Διασχολική Έκθεση Τέχνης» με έργα μαθητών και θέμα «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων»,  θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, περισσότερες από 1.500 εγγραφές  μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και γονέων για τα εργαστήρια του «1ου Φεστιβάλ», πάνω από 800 έργα μαθητών στην Έκθεση, 40 και πλέον εργαστήρια, περισσότεροι από 200 ενεργά συμμετέχοντες, δεκάδες εθελοντές, συναυλίες, θεατρική παράσταση και …μια συνολική προσπάθεια που στηρίζεται με αγάπη και θέρμη από την πρώτη στιγμή από φορείς και επιχειρήσεις.
Σε όλους αυτούς βεβαίως θα πρέπει να προστεθούν, όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και όλοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τους χώρους δράσης, να μιλήσουν με τους συγγραφείς και άλλους συμμετέχοντες, να περιηγηθούν στις εκθέσεις έργων και βιβλίων, να παρακολουθήσουν τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και τα υπόλοιπα δρώμενα, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, με ελεύθερη είσοδο.
*Οι προεγγραφές που έγιναν, αφορούν την ενεργή παρακολούθηση- συμμετοχή στα εργαστήρια μέσα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχε ζητηθεί με προηγούμενη επιστολή- ανακοίνωση στα σχολεία. Για τελευταίες δηλώσεις (ελάχιστες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), αποστολή e-mail στο φιλόλογο κ. Διονύση Λεϊμονή leimont@gmail.com ή κλήση στο τηλέφωνο 6973-694826.
Τα Εργαστήρια
Για πρώτη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τριήμερο στον Βόλο, 40 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, ψυχολόγοι, μουσικοί και ηθοποιοί από την πόλη μας, την Αθήνα καθώς και άλλες περιοχές, προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο.
Περιλαμβάνονται αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, βιωματικές δράσεις, συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας…                         Στα εργαστήρια οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού της αναπηρίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάδειξης συναισθημάτων, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. καθώς θα κληθούν από έμπειρους εμψυχωτές και δημιουργούς να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά.                                 Οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικά σχήματα, δίνοντας έτσι στην όλη διοργάνωση και μια ατμόσφαιρα γιορτής. (Αναλυτικά το πρόγραμμα στο http://enosigoneonvolou.blogspot.gr, έχει διανεμηθεί σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης, ενώ θα διατίθενται και στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου).
Το σημαντικό κομμάτι της έκθεσης των βιβλίων, θα υποστηρίξουν τρία βιβλιοπωλεία της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων: «Γράμματα», «Πλαστελίνη» καθώς και «Publlic Βόλου».
Αλληλεγγύη
Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης, έχει αφιερωθεί και στο θέμα της αλληλεγγύης, τόσο με ότι αυτό συνδέεται με τα βιβλία, αλλά και με την πράξη. Γι΄ αυτό, στους χώρους της Έκθεσης Τέχνης και του Φεστιβάλ, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα υπάρχουν εκπρόσωποι της «ΦΛΟΓΑΣ Μαγνησίας: Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο» που θα ενημερώνουν για τη δυνατότητα προσφοράς μυελού των οστών, ενώ θα υπάρχει και μικρό Bazaar. Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, θα γίνεται ενημέρωση από τον «Σύλλογο Στηρίζω το Παιδί» για την σημαντική δράση, ενώ απ’ τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεάς που θα δοθεί για τους σκοπούς του συλλόγου.
Προσφορά βιβλίων
Στο μεταξύ, μετά από πρωτοβουλία της «Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού» Δ. Βόλου και προσωπικά της αντιδημάρχου κας Γιούλης Μποντού –Τοκαλή, στη διάρκεια του τριημέρου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρνουν μαζί τους ένα βιβλίο που δεν χρειάζονται, ώστε να ενισχυθούν σχολικές βιβλιοθήκες που θα επιλεγούν».Τα βιβλία με τη συνδρομή των εθελοντών, θα συγκεντρωθούν σε ειδικό χώρο.
error: Content is protected !!