Στο Wikileaks συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα

milonas 728x120
Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιεύει σήμερα, 2 Απριλίου, τα αρχεία της τηλεδιάσκεψης που είχαν στις 19 Μαρ 2016 οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους – Πολ Τόμσεν ( ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα). 
Το κείμενο δημοσιεύεται την ημέρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και το υπογράφει ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks που μένει τρία χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία και από εκεί στις ΗΠΑ. 
Το ΔΝΤ προβλέπει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία ως μέτρο πίεσης εταίρων και Ελλάδας, που ίσως όμως συμπέσει με την περίοδο που θα γίνει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ( «Brexit»). 
“Αυτή πρόκειται να είναι μια καταστροφή”, παρατηρεί η Βελκουλέσκου. 
Σύμφωνα με τα αρχεία, το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
Τόμσεν: “Κοίταξε κα Μέρκελ, θα πρέπει να απαντήσεις στην εξής ερώτηση: τι είναι πιο δαπανηρό, να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ, ή επιλέξεις την ελάφρυνση του χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται , προκειμένου να μας κρατήσεις στο πλάνο (στη τρόικα); ” 
Σε άλλο σημείο ο Τόμσεν λέει “Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται” ενώ η Βελκουλέσκου επισημαίνει ότι η Ελλάδα “υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση,  τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις”.  
Ο Τόμσεν λέει ότι “η Ελλάδα δεν πλησιάζει καν στο να αποδεχτεί τα μέτρα μας” ενώ η Βελκουλέσκου θεωρεί ότι αυτό γίνεται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πιεστεί αρκετά και επειδή ξέρει η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί. 

Δείτε την ανάρτηση ΕΔΩ. 
error: Content is protected !!