Στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Συνεχής ενημέρωση

milonas 728x120
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσγειώθηκε στην Ελλάδα για την πολυαναμενόμενη διήμερη επίσκεψή του λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας.
Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Πάνος Καμμένος, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν “πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας κι όλη την Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι “είναι αυτή η συγκυρία σε συνδυασμό με την μεγάλη εμβέλεια της Ρωσίας που μου επιβάλει να κάνω δύο επισημάνσεις ως προς την επίσκεψη σας εδώ”.
Κατά πρώτον, σημείωσε, “η επίσκεψή σας πραγματοποιείται κατά το έτος εορτασμού Ελλάδας-Ρωσίας και θα κορυφωθεί με την επίσκεψη σας στο Άγιον Όρος, στην κοιτίδα και το λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκεί μπορεί να φανεί πως οι σημαντικές αρχές της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους λαούς σήμερα”.
Δεύτερον, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, “θέλω να επισημάνω, όπως είχα κάνει και στη Μόσχα, πώς είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή μας, η στενή σχέση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή”. Μόνο με τη συνεργασία, υπογράμμισε, “μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο ζήτημα του πολέμου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του ISIS και της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας”.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία η Ρωσία έχει βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 6.20 το απόγευμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
“Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων”
“Στρατηγική επιλογή” που επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί πολιτισμικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό αποτελεί για την Ελλάδα η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του κατά την προσφώνησή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη στιγμή, που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, καθώς η αβεβαιότητα σταματά και “κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”, γεγονός που όπως σημείωσε μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα ισχυρά συναισθήματα φιλίας που συνδέουν τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό, τα οποία, όπως ανέφερε, “μας επιβάλλουν να ανταποκριθούμε σε αυτά τα συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο”.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως οι συγκυρίες είναι δύσκολες και τα προβλήματα πολλά, όμως σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ υπογράμμισε πως τα καλά συναισθήματα και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μετασχηματιστούν σε απτά οικονομικά αποτελέσματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αυτήν την ώρα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες. 
Τον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένεται να υπογραφούν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα ακολουθήσει Προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45) 


error: Content is protected !!