Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαρέδη στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ

milonas
Η πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Μαρέδη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ», το οποίο έγινε best seller μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα!
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Ανήκει στη νέα γενιά των συγγραφέων. Ο ίδιος ταπεινός, μετρημένος έως και απόμακρος. Ο λόγος του όμως προκλητικός και έντονος. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού κατάφερε μέσα σε λιγότερο από είκοσι μέρες το νέο του βιβλίο, «Το Έπαθλο» να φιγουράρει στην κατηγορία των ευπώλητων ή αλλιώς να γίνει best seller σε χρόνο ρεκόρ. Ο Δημήτρης Μαρέδης είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση και life coach, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος και αγαπητός στην Κεντρική Ελλάδα, όπου και έχει επιλέξει να ζει. Στη συγγραφή δεν ήρθε τυχαία, αλλά φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτή την περίοδο περιοδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα για να παρουσιάσει «Το Έπαθλο» και ετοιμάζει το νέο του μυθιστόρημα.
Τι πρέπει να έχει μία ιστορία για να γίνει ιστορία σας και τι πρέπει να έχει ένας ήρωας για να γίνει ο ήρωας του βιβλίου σας;
Τόσο η ιστορία, όσο και οι ήρωες είναι δημιουργήματα δικά μου, που μπορώ να τα ενεργοποιήσω ή να τα εξαφανίσω μόνο με τη σκέψη και τη γραφή μου. Θα με συνεπάρει ένας ήρωας εκτός ορίων. Ένας εκκεντρικός τύπος που θα προκαλεί το συναίσθημα, όποιο και αν είναι αυτό. Γενικά πιστεύω στους ακραίους χαρακτήρες. Εκείνοι έχουν το ενδιαφέρον. Ένας τέτοιος, είναι και ο Μπραντ Κάρλτον, ο πρωταγωνιστής του «Επάθλου». Ένα πρόσωπο που το μισείς από την πρώτη στιγμή που διαβάζεις γι’ αυτόν.
Γιατί επιλέξατε το πρώτο σας μυθιστόρημα να προκαλέσει με τον τρόπο γραφής σας;Επειδή πολύ απλά, αυτός είναι ο τρόπος γραφής μου. Δεν ξέρω αν είναι προκλητικό να μιλάς για σεξ, ειδικά σήμερα που το σεξ βρίσκεται παντού. Δε θεωρώ ότι ζούμε σε μία πουριτανική κοινωνία. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν απελευθερωθεί πια και πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει το να μιλάμε ανοιχτά, χωρίς ταμπού γι’ αυτά τα θέματα.
Με πολύ αναλυτικές όμως περιγραφές, που αγγίζουν την… πορνογραφία;Μα πως αλλιώς θα αποτυπώσεις ρεαλιστικά τη ζωή; Στο σεξ πρέπει να είσαι κυνικός, στον έρωτα τρυφερός. Τα βιβλία εκτιμώ ότι πρέπει να είναι ειλικρινή και ως προς το περιεχόμενό τους και ως προς τον τρόπο γραφής τους. Αυτό κάνω και τίποτα περισσότερο!
Λένε ότι επηρεαστήκατε από τις «Πενήντα απόχρώσεις του γκρι». Αληθεύει;Δεν έχω διαβάσει ούτε το βιβλίο, ούτε έχω δει την ταινία. Να σας πω όμως ότι δε χρειάζεται κανείς να παρακολουθήσει μία κινηματογραφική επιτυχία για να γράψει ένα μυθιστόρημα που έχει σεξ, διαστροφή και βία. Αυτά είναι συστατικά που όλοι, ή τελοσπάντων οι περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν στη ζωή τους και στο κρεβάτι τους. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική επειδή περιγράφουμε γλαφυρά την παργματικότητα.
Το νέο σας βιβλίο έχει ως πρωταγωνιστή έναν επιχειρηματία που μπορεί και κάνει ότι θέλει. Χρησιμοποιεί και εξευτελίζει τις γυναίκες γύρω του, αλλά και τους άντρες. Ακόμα και τη σύζυγό του, μια γυναίκα υποτακτική. Έχει να κάνει με την απληστία του ανθρώπου αυτός ο χαρακτήρας που δημιουργήσατε ή με το ανικανοποίητο;
Νομίζω είναι και τα δύο αυτά, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ήρωά μου. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι όταν πραγματοποιούνται τα όνειρά μας προσφέρουν ελάχιστη ευτυχία σε σχέση με αυτή που αναμέναμε πριν ολοκληρωθούν. Από εκεί ξεκινούν όλα. Και τα πλούτη βεβαίως συνενούν στην απληστία του ανθρώπου. Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τον Μπραντ Κάρλτον.
Οι δημιουργοί πρέπει να παλεύουν, να ξεπερνούν κοινωνικούς αποκλεισμούς και εμπόδια μέχρι να κατακτήσουν την αναγνωρισιμότητα. Εσείς ως νέος συγγραφέας νιώσατε ικανοποίηση όταν το μυθιστόρημά σας»Το Έπαθλο»απασχόλησε κριτικούς και αναγνωστικό κοινό;
Θα ήταν ψέματα αν απαντούσα αρνητικά. «Το Έπαθλο» είναι για μένα ένα μεγάλο βήμα, το πρώτο μάλιστα βήμα σε ένα είδος λογοτεχνίας που ξεχωρίζω και αγαπώ. Κόπιασα για το βιβλίο αυτό, έλαβα τολμηρές αποφάσεις γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να συγκρουστώ με την προσωπική μου εικόνα.
Το να βλέπεις μετά από αυτό ανθρώπους να κουβεντιάζουν για το βιβλίο σου, όχι μόνο επαινετικά αλλά και με μια διάθεση προβληματισμού ακόμα, έχει μεγάλη σημασία για μένα.
Όταν γράφετε υπάρχει κοντά σας ο αναγνώστης ή είναι κάτι που δεν το λαμβάνετε υπόψιν σας;
Γράφω μόνο για τον εαυτό μου. Όχι, εκείνη την ώρα δεν σκέφτομαι τον αναγνώστη, ίσως επειδή δεν γράφω εμπορικά. Γράφω επειδή προκύπτει, επειδή νιώθω την ανάγκη να το κάνω. Το στοίχημα είναι στο τέλος να επιτευχθεί βέβαια η σύζευξη με τον αναγνώστη, δηλαδή αυτό που εγώ γράφω έχοντας στο μυαλό μου κάποια συγκεκριμένα πράγματα να βρει ανταπόκριση σε έναν αναγνώστη με άλλον τρόπο σκέψης, άλλες εμπειρίες και άλλες απόψεις. Και αυτό όχι για την εμπορική επιτυχία του έργου, αλλά για την ικανοποίηση της δημιουργίας.
Και το επόμενο μυθιστόρημα θα είναι τόσο «σκληρό»;Και το επόμενο και το μεθεπόμενο. Αυτός είναι ο τρόπος γραφής μου και δεν πρόκειται να τον αλλάξω. Όλες οι ιστορίες μου θέλω να έχουν σεξ, βία, διαστροφή και έγκλημα. Θέλω να έχουν δυνατές στιγμές και κυνικές περιγραφές.
Έχετε βάλει σκοπό να γίνετε ο Έλληνας Φίλιπ Ροθ;Θα ήταν τιμή μου.

Facebook Comments

error: Content is protected !!