ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιμετωπίζω την κατάθλιψη

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1
Όλοι έχουμε ακούσει άλλους να μιλάνε περισσότερες από μία φορές για την κατάθλιψη. Και πολλές φορές όλοι μας έχουμε την εμπειρία των συμπτωμάτων της. Η μοναξιά , ο φόβος για το μέλλον μας , ο χαμός ενός αγαπημένου μας προσώπου μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε έντονη θλίψη και αδύναμοι να το ελέγξουμε. Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ψυχικής υγείας λόγω των προσωπικών επιπτώσεων που προκαλούν.
Η διάγνωση της κατάθλιψης είναι κατά κύριο λόγο κλινική και βασίζεται στην διερεύνηση του ασθενή προκειμένου να εντοπισθούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αυτά μπορεί να είναι :

  • ζωτική θλίψη η οποία έχει να κάνει τόσο με την σωματική όσο και με την ψυχική πλευρά του ατόμου
  • η ανικανότητα του να αντλήσει ευχαρίστηση από τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του
  • επιθετικότητα
  • υπνηλία
  • μείωση όρεξης
  • απώλεια ζωντάνιας
  • έλλειψη ενέργειας και σεξουαλικής ορμής  
  • δυσκολία της σκέψης
Οι καταθλίψεις εκδηλώνονται ακόμη και σε κατάσταση κινητικής ανησυχίας που είναι πιο συνηθησμένη στην Τρίτη ηλικία ή σε μία επιθετική συμπεριφορά η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την επιθυμία θανάτου μέχρι και την απόπειρα αυτοκτονίας.

Όσον αφορά στις αιτίες της κατάθλιψης έχουν γραφτεί πολλές θεωρίες. Αυτό που αναφέρεται πιο συχνά έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Φαίνεται λοιπόν πως ορισμένα από τα χαρακτηριστικά μας όπως η επιμέλεια, η τελειομανία, η σφοδρή επιθυμία της τάξης μπορούν να προδιαθέσουν την ανάπτυξη καταθλιπτικών συναισθημάτων. Επίσης , συγγενείς ατόμων με κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Στην θεραπευτική αγωγή το πιο αποτελεσματικό είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας. Στο κομμάτι της ψυχοθεραπείας προτείνονται δυαδικές συναντήσεις του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο σε συχνότητα είτε εβδομαδιαία είτε δεκαπενθήμερη έως ότου αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και γίνει ξανά λειτουργικός. Τέλος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το άμεσο περιβάλλον του ασθενή καθώς πρέπει να είναι υποστηρικτικό για να μπορέσει να ξεπεράσει την κατάθλιψη γρηγορότερα.
Γράφει η Τσίχλα – Χατζησάββα Βασιλική Ψυχολόγος
error: Content is protected !!