Ασφαλιστική ενημερότητα και σε όσους χρωστάνε

milonas 728x120
Με μοναδική προϋπόθεση την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών θα χορηγείται ενημερότητα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ασφαλιστική ενημερότητας σε χιλιάδες οφειλέτες κυρίως του ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα έχει τεθεί  στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αν και στο παρελθόν έχουν ταχθεί εναντίον τέτοιων προτάσεων, αυτή τη φορά, δεν απορρίπτουν τη συζήτηση.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το μέλλον του νέου υπερ-ταμείο ΕΦΚΑ, το οποίο εκτός από τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διαδικασία σύστασής του, θα κληθεί να καλύψει σημαντικά ελλείμματα, τα οποία, εάν τα έσοδα του ΟΑΕΕ καταρρεύσουν, θα ακολουθήσουν την ίδια δραματική πορεία.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Όσο για τις οφειλές, αυτές θα διακανονιστούν σε δεύτερο χρόνο.
Ήδη, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν απενταχθεί. Παράλληλα, αδυνατούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί να δεσμεύονται.
Παράλληλα μελετάται η ανταλλαγή του ληξιπρόθεσμου χρέους με ασφαλιστικό χρόνο. Είναι μια ρύθμιση που μελετάται για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και λόγω οφειλών στα Ταμεία δεν μπορούν να βγουν.
Όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να ανταλλάξουν την οφειλή με ασφαλιστικό χρόνο, με τα χρόνια δηλαδή που αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλουν και να βγουν με μειωμένες αποδοχές σε σύνταξη.
error: Content is protected !!