ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μουσική δωματίου ταξιδεύει απο τη Θεσσαλία στη Βασιλεία!

milonas 728x120
Τα «διαμάντια» του πολιτισμού βρίσκονταν ανέκαθεν στην επαρχία και ειναι ακτιδα αισιοδοξίας που τέτοιες ανακαλύψεις πλέον προέρχονται απο το λεγόμενο χώρο της κλασσικής μουσικής! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το κουαρτέτο πνευστών «Ὁ Ἦχος ὡς Ἔχει». Το κουαρτέτο ξύλινων πνευστών, ενίοτε κουιντέτο με την προσθήκη κόρνου, δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και μια δεκαετία σε όλη την Ελλάδα ενώ με το ξεκίνημα τη ακαδημαϊκής χρονιάς επεκτείνει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και εκτός συνόρων, στην Ελβετία με δύο συναυλίες, την ερχόμενη εβδομάδα. Το σύνολο αποτελείται από τους Τσιαρδάκα Γεώργιο (φλάουτο), Χατζούλη Δημήτριο (όμποε), Κοτρώτσιο Στέλιο (κλαρινέτο), και Αποστολίδου-Καραμανώλη Ευδοξία (φαγκότο), σε έργα κουϊντέτου συνδράμει η κορνίστα Χολέβα Νέλλη και στα έργα με πιάνο ο Νίκος Αδρασκέλας. Το πρόγραμμα των συναυλιών, δίνει φως σε σπάνια έργα μουσικής δωματίου και σε έργα Ελλήνων συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα.
Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στην Ευαγγελική εκκλησία, Zwinglihaus, στην Βασιλεία, για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα έσοδα θα σταλούν σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η δεύτερη συναυλία του συνόλου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Λίσταλ, την πρωτεύουσα του καντονιού της Μπάζελ-Λάντσαφτ, στο κέντρο πολιτισμού Kulturscheune. Στις δύο συναυλίες θα παρουσιαστούν το κουιντέτο για πιάνο και πνευστά του Γάλλου συνθέτη Albéric Magnard αριθμός έργου 8, το «Χρονικό της Ηπείρου» του Τάκη Καλογερόπουλου για κουιντέτο, το έργο «viii.1988» του Παναγιώτη Δημόπουλου και το «Rondo Indeciso» της Αθανασίας Κοντού. Τα δυο τελευταία είναι σεξτέτο για πιάνο και πνευστά που γράφτηκαν ειδικά για το σύνολο και θα έχουν την πρεμιέρα τους στην Ελβετία. Ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα που συμβάλει στην ανάδειξη του σύγχρονου μουσικού πολιτισμού της Ελλάδας και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τις προσπάθειες ανθρώπων που δημιουργούν έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία και την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.
Λίγα λόγια για τους συντελεστές.
Το σύνολο ξύλινων πνευστών »Ὁ ἦχος ὡς ἔχει» διακρίνεται για την ιδιαίτερη παρουσία του τα τελευταία χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο της Λάρισας . Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και σε άλλες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα σύνολα αυτού του είδους στη χώρα μας, έχει ως στόχο να αναδείξει το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει γραφεί για κουαρτέτο και κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Επίσης, έχει παρουσιάσει συνθέσεις οι οποίες βρίσκονταν στην αφάνεια, όπως το κουιντέτο με πιάνο του A.Magnard, το κουαρτέτο με πιάνο του J.Amberg, το κουιντέτο πνευστών του Α.Τanev κ.α.
zxcczw
Ο Νίκος Αδρασκέλας σπούδασε μουσική στην Αθήνα και η επαγγελματική του πορεία ξεκινά το 2006 με το πιανιστικό Duo Vivo δίνοντας ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Αυστρία και στην Ολλανδία, συμπράττοντας με ορχήστρες, τραγουδιστές και δίνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία στην Αγγλία και την Ολλανδία. Το 2003 γνωρίζοντας τον Γιώργο Χατζηνίκο ανακαλύπτει μια βαθύτερη εσωτερική διάσταση της μουσικής και πλάι του γνωρίζει αυτό που ο μεγάλος δάσκαλος ονόμαζε “έννοια και καταβολές της μουσική ερμηνείας”. Στο Χόρτο τότε πρωτοπήγε σαν μαθητής και χρόνο με τον χρόνο οι δεσμοί του με το Ίδρυμα Αγγελίνη Χατζηνίκου μετατράπηκαν σε έμπνευση που τον οδήγησε, το 2011, στην μετοίκισή του από την Αθήνα στο μικρό και πανέμορφο αυτό μέρος του Πηλίου. Έκτοτε συνεχίζει τη μουσική του αναζήτηση ως πιανίστας σε σύνολα μουσικής δωματίου, διδάσκει πιάνο και θεωρητικά, ιδρύει χορωδίες (κοινωνική χορωδία κατοίκων Νοτίου Πηλίου, παιδική χορωδία Μηλίνας) ενώ μέσω της συνεργασίας του με το Δημοτικό Ωδείο Βόλου γράφει μουσική για το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης την περίοδο 2014-2015 και την ίδια περίοδο εκτελεί χρέη διευθυντή χορωδίας.
error: Content is protected !!