ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατά πλειοψηφία έγκριση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βόλου για το 2017, ύψους 45 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Όπως επισήμαναν στελέχη της δημοτικής αρχής ένα μεγάλο ποσό της τάξης του 1.460.000 ευρώ θα δοθεί για να συντηρηθούν τα σχολεία ενώ σημαντικά ποσά θα δοθούν για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και τη συντήρηση και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων. Για έλλειψη οράματος αλλά και διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση έκαναν λόγο οι αντιπολιτεύσεις. 
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης επισήμανε ότι από του χρόνου ο Βόλος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και εξήρε τις υπηρεσίες του δήμου που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας έργα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. 
Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου ζήτησε από τις αντιπολιτεύσεις να μένουν στην ουσία και να μην δημιουργούν εντυπώσεις και τόνισε ότι για το Τ.Π. προϋπολογίζονται 10 εκ. Ευρώ επιπρόσθετα σε σχέση με πέρυσι. 
«Καταφέραμε να προγραμματίσουμε την υλοποίηση περισσότερων έργων λόγω σωστής οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής αρχής και της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων. Τα έργα θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το leader αλλά και ίδιους πόρους. Βασικές αρχές του σχεδιασμού του Τεχνικού Προγράμματος είναι η συντήρηση σχολικών μονάδων, η βελτίωση και συντήρηση υποδομών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και η συντήρηση και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων που είχαν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν”. Εξήγησε ότι ένα σημαντικό έργο είναι η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού σε Βόλο και Ν. Ιωνία και σταδιακά στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες“. Η πληρωμή του θα γίνει σταδιακά σε βάθος δεκαετίας από ανταποδοτικά και εξοικονόμηση ρεύματος” επισήμανε.
Για έλλειψη οράματος έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς και επισήμανε ότι ο δήμος δεν διεκδικεί πόρους από την Κεντρική Κυβέρνηση. Επιπλέον παρατήρησε ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ του Πολεδομικού Συγκροτήματος και των περιφερειακών ενοτήτων. “Οι φαραωνικοί προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα” του επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Μουλάς. 
Στην εισήγησή του ο Φώτης Λαμπρινίδης εκ μέρους της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, επισήμανε ότι η παράταξή του καταδικάζει την “πολιτική της κατσαρίδας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και στην πολιτική της ξυλόσομπας που έρχεται και επανέρχεται στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα που πρέπει να κατευθύνεται σωστά. Ζητήσαμε να έχουμε και άλλα στοιχεία για το τεχνικό πρόγραμμα. Δηλαδή τι πραγματοποιήθηκαν από αυτά που ψηφίστηκαν πέρυσι; Που πήγαν τα χρήματα, τι προβλήματα προέκυψαν; Αυτό για μία ακόμη χρονιά δε υπάρχει. Ήταν μια καλή συνήθεια του παρελθόντος. Επίσης σε ότι αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεοδώρου, λέγοντας ότι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι και φθάνουν τα 13,5 εκ σε συνδυασμό με 2,5 εκ., από υπουργείο Εσωτερικών. Αν ισχύουν οι αριθμοί, γιατί δεν εκφράζονται σε έργα υπέρ των πολιτών;. Δεν είναι ποσά ελευθέρας βοσκής. Είναι πιστώσεις με αναφορά. Διότι βλέποντας το Τ.Π. που καλύπτεται από δημόσια έσοδα είναι 3,8 εκ. Ευρώ, ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο από ταμειακά διαθέσιμα! Στο βαθμό που υπάρχουν οι πιστώσεις που αναφέρετε να έλθουν ως συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των περιφερειακών ενοτήτων. Και αν δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθούν πόροι. Και επίσης έργα για την καθημερινότητα στην πόλη όπως πεζοδρόμια, ράμπες και σημεία προσβασιμότητας για Αμεα”. Επιπλέον ανέφερε διάφορα δημόσια κτίρια για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις αλλά δεν αναφέρονται στο Τ.Π.
Το μέλος της παράταξης “Δύναμη Βόλου”, Τέλης Δουλόπουλος επισήμανε ότι τον ενοχλεί η αναφορά στις προηγούμενες δημοτικές αρχές με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως έγινε και στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. “ Κάποιοι άλλοι έκαναν σκληρή δουλειά για να φθάσει ο δήμος Βόλου σε αυτό το επίπεδο που είναι. Εμείς επιθυμούμε να γίνονται έργα και δεν έχει σημασία η πατρότητά τους”, εξήγησε για να του απαντήσει ο κ. Μουλάς ότι η κριτική αφορά στο γεγονός ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερα εκμεταλλευόμενες τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος. 
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Απόστολος Νάνος, έκανε λόγο για υποκρισία, για υποβάθμιση των περιφερειακών ενοτήτων, για έλλειψη κονδυλίων για την κατασκευή σχολικών μονάδων και κυρίως για έλλειψη διεκδίκησης μεγάλων έργων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του Περιφερειακού του Βόλου. Επιπλέον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που υιοθετεί και η παρούσα δημοτική κυβέρνηση. 
Τέλος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας επισήμανε ότι διοχετεύονται χρήματα σε έργα που δεν είναι απολύτως χρηστικά ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί έργα για τις περιφερειακές ενότητες. 
error: Content is protected !!