ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ραγδαία αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας τη ραγδαία αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου, μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.  
Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της παραοικονομίας. Το ποσοστό της διακίνησης του παράνομου οίνου φθάνει μέχρι και το 65%, σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας, Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας. 
Η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε αδήλωτα προϊόντα ή σε παραγωγούς που δεν υποβάλλουν δηλώσεις παραγωγής επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς αλλά και στα δημόσια έσοδα της χώρας. Η επιλογή να επιβληθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί αποδείχθηκε ζημιογόνα. Η υπερφορολόγηση της παραγωγής, των οινοποιείων  και της μεταποίησης του κλάδου φέρει αρνητικό πρόσημο για την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς. 
Ο Ειδικό Φόρος Κατανάλωσης έχει πλήξει σημαντικά την εγχώρια οικονομία, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, αφού πλέον τα κέρδη είναι μηδαμινά. Η αγορά πρέπει να αναθερμανθεί και σίγουρα η αδικαιολόγητη και ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων στην οινοπαραγωγή μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Εάν προτίθεστε να επανεξετάσετε την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί μετά και τη ραγδαία αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου; 
  2. Πώς θα ενισχύσετε την ομαλή λειτουργία της αγοράς μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει η αδικαιολόγητη επιβολή φόρου στην κατανάλωση του οίνου και η αύξηση της παραοικονομίας;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δεσμεύσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.  
error: Content is protected !!