ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Δημήτρης Μαρέδης για το λουκέτο στον ΔΟΛ

Γράφω αυτή την ανάρτηση κρατώντας στα χέρια μου το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και σε λίγες ώρες την τελευταία έκδοση του ΒΗΜΑτος.
Δύο ιστορικές εφημερίδες, σύμβολα μίας ολόκληρης εποχής, πηγές της δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης, της διανόησης, του πολιτισμού, της προοδευτικής αντίληψης.
H σημερινή κυβέρνηση, αφού στοχοποίησε τον ΔΟΛ ως “μνημείο διαπλοκής”, ύστερα διαπραγματεύτηκε μαζί του, και λίγο αργότερα επεδίωξε να τον λαφυραγωγήσει με τρόπο χυδαίο.
Όμως το λουκέτο στον ΔΟΛ, σε ένα “μαγαζί γωνία” όπως λέγαμε στην δημοσιογραφική πιάτσα ανέκαθεν, ξεπερνά τις όποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. 
Πρόκειται για μία περίπτωση κακοδιαχείρισης και για όποιον κατέχει στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις, για μία αναμενόμενη εξέλιξη.
Οι εφημερίδες στη χώρα μας δεν ήταν ποτέ κερδοφόρες. Ένα σύστημα που εξυπηρετούσε προσωπικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στήριζε το όποιο εγχείρημα στον Τύπο, προκειμένου να ασκήσει -την όποια- εξουσία.
Συνομιλώ τις τελευταίες ημέρες με συναδέλφους μου στον άλλωτε πανίσχυρο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Θλίψη, πόνος, απελπισία. Πεντακόσιοι άνθρωποι αύριο το πρωί δε θα πάνε το μεροκάματο στο σπίτι τους. Το ποσό που τους οφείλεται ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ, ποσό που δε θα εισπράξουν ποτέ.
Οι τράπεζες, πράττοντας το αυτονόητο, έδωσαν την χαριστική βολή.
Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον ΔΟΛ για χιλιάδες λάθη και παραλείψεις. Για ένα μόνο δε μπορεί. Ανέβασε τον πήχη της δημοσιογραφίας ψηλά και πρωτοπόρησε. Θυμίζω ότι το in.gr δημιουργήθηκε όταν στην Ελλάδα μόνο το 1% των ανθρώπων είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο!
ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ αποτελούν αναμφίβολα τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού στον εκδοτικό χάρτη της χώρας μας.
Διαβάζοντας το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ εντυπωσιάζομαι από την πρότασή του να κατατεθεί τροπολογία για να λυθεί προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα των εφημερίδων. Δυστυχώς, το πρόβλημα του ελληνικού Τύπου δεν λύνεται με τροπολογίες.
Θλίβομαι που χάνεται μία φωνή αξιοπρέπειας και ευθύνης.
Ανησυχώ για το ενδεχόμενο κάποιοι να υφαρπάξουν τους πολύτιμους τίτλους έναντι πινακίου φακής.
Τρέμω για τον τρόπο που θα τους διαχειριστούν, αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί.
Πονάω για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. 
Όμως ο ΔΟΛ χρεωκόπησε. Και μαζί του χρεωκόπησε και κατέρρευσε με πάταγο ένα ολόκληρο σύστημα στη δημοσιογραφία και στον Τύπο, το οποίο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία είχε φτάσει εμφανώς σε τέλμα.  Είναι καθήκον όλων ημών, των νέων δημοσιογράφων, αλλά και των επιχειρηματιών, των υπεύθυνα σκεπτόμενων πολιτών να δημιουργήσουμε ένα άλλο μοντέλο. Σύγχρονο, ισχυρό, με τη σημαία της διαφάνειας και της αλήθειας ψηλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

Για την Δημοκρατία δεν ανησυχώ. Είμαι βέβαιος ότι θα βρει και τρόπο και μέσο για να εκφραστεί. Πιστεύω ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που θα προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας, εντός μίας κοινωνίας αμόρφωτης, ανώριμης, διχασμένης και εξαπατημένης. 
Δημήτρης Μαρέδης, δημοσιογράφος
error: Content is protected !!