«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιούλιου Βερν, από τα Θεατροταξίδια

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με τη θεατρική διασκευή του  πιο γνωστού και δημοφιλέστερου  έργου του Ιουλίου Βερν, τα Θεατροταξίδια της Πειραματικής Σκηνής κλείνουν το φετινό θεατρικό κύκλο τους. Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις που κρύβει το ταξίδι του Φιλέα Φογκ.
Ο Βερν δεν είναι απλώς ένας υπέροχος παραμυθάς, ένα μυαλό με αχαλίνωτη φαντασία. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της μυθολογίας του κόσμου μας. Για την εποχή του σιδηροδρόμου, πριν την εποχή των αεροπλάνων, ο γύρος του κόσμου, όχι μόνον σε ογδόντα ημέρες, αλλά και σε μερικούς μήνες, μοιάζει απίστευτος. Κι όμως ο Βερν τον κάνει πιστευτό. Όλα γίνονται στα μέτρα του ανθρώπου, και όλα μοιάζουν απολύτως ρεαλιστικά. Και είναι εντυπωσιακό, πώς η μεγάλη τέχνη, χρησιμοποιεί το ρεαλισμό για να κάνει το απίστευτο πιστευτό. Μπορεί η επιστήμη και η τεχνολογία του καιρού εκείνου να είναι σήμερα παρωχημένες, σχεδόν αστείες. Εκείνο όμως που δεν ξεπερνιέται είναι η δύναμη της φαντασίας. Η δυνατότητα του ανθρώπου να τον πλάσει με τις λέξεις του μυαλού του και τις ιστορίες που κατασκευάζει, την αφήγηση, αυτήν την παντοδύναμη ανθρώπινη επινόηση. Κι απ’ αυτήν την άποψη ο Ιούλιος Βερν παραμένει μοντέρνος, ένας δικός μας άνθρωπος. 
Ο Φιλέας  Φογκ, λονδρέζος αριστοκράτης που στοιχημάτισε ότι θα πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου σε 80 μόνο μέρες,  ξεκινά μαζί με τον αεικίνητο Πασπαρτού, τον γάλλο υπηρέτη του, για ένα ταξίδι στο άγνωστο, γεμάτο απρόοπτα και ανατροπές. Η ιστορία ξεκινάει από το Λονδίνο, από τη Λέσχη Ρηφόρμ, και απλώνεται σ΄όλη τη γη. Οι δυο ήρωες κινούνται με όλα τα μεταφορικά μέσα της εποχής. Φτάνουν στο Σουέζ, ταξιδεύουν μέχρι τη Βομβάη, συνεχίζουν για Αλλαχαμπάτ και Καλκούτα, φτάνουν στο Χονγκ-Κονγ κι από κει στη Γιοκοχάμα, διαπλέουν τον Ειρηνικό και αποβιβάζονται στο Σαν Φρανσίσκο, διασχίζουν την Αμερική και από τη Νέα Υόρκη, αφού περάσουν τον Ατλαντικό με το πλεούμενο του καπετάν  Άντριου Σπίντι, φτάνουν επιτέλους στο Λίβερπουλ. 
Σε όλο το ταξίδι ο Αστυνομικός Φιξ τους παρακολουθεί στενά και τους  βάζει συνέχεια εμπόδια. Θα γυρίσουν, άραγε, εγκαίρως στο Λονδίνο; Θα κερδίσουν το στοίχημα;
Το απίθανο στοίχημα του ήρωα Φιλέα Φόγκ είναι η αφορμή για την αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας, μιας μάχης με το χρόνο απ’ την οποία νικητής θα βγει η ανθρώπινη θέληση.
Τη σκηνοθεσία και την  επιμέλεια της παράστασης έχουν η Βάσω Μπέλιου και ο Δημήτρης Πανταζής.
Παίζουν οι:  Γιώργος Αθανασίου, Αντώνης Φάρης, Μαρίνα Γκινίδη, Κωστής Γκινίδης, Γιώργος Τσάμης, Ηλίας Διαμαντής, Σαπφώ Παπαγεωργίου, Μυρσίνη Κωνσταντοπούλου, Σοφία Τσιροπούλου, Ανδρέας Χρήστου, Αφροδίτη Σπανομήτρου, Ζωή Βαΐτση, Ελεάνα Ζήβερτ, Κέλυ Θάνου, Μάρα Θάνου, Μαρία-Άννα Καραγιάννη, Ειρήνη Μακρή, Ιωάννα Ζαμπέτογλου, Νικόλας Μιχαήλ, Άννα-Μαρία Κουκουβίνου, Αλεξάνδρα Κουθουρίδου, Άννα Ρόουζ Κουθουρίδου, Χρήστος Κρικέλας.
Η παράσταση θα δοθεί μόνο το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιουνίου στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας) στις 8.30 μ. μ.
Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται μια  ώρα  πριν  την  παράσταση  στο  ταμείο  του  Θεάτρου. Γενική είσοδος  5€. 

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 6944388045
error: Content is protected !!