Το “Τέρμινους” παρουσιάζεται στον Βόλο

milonas 728x120

«Τέρμινους» ονομάστηκε το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) την άνοιξη του 1947. Το σχέδιο αυτό ανατράπηκε και γελοιοποίησε την αστική τάξη της χώρας, χάρη στην αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών της Αριστεράς και των μαχητών του ΔΣΕ.
Το εικονογραφημένο αφήγημα «Τέρμινους» είναι οι ιστορίες του Βασίλη, της Ουρανίας, του Μιχάλη, στα βουνά των Τζουμέρκων της Ηπείρου, μα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους ή πλήρωναν για μια ολόκληρη ζωή
την απόφασή τους να σταθούν απέναντι σε κάθε τύραννο και να σηκώσουν το κόκκινο αστέρι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα. Οι ιστορίες που καταγράφηκαν στην πέτρα και το σίδερο της Ηπείρου, έμειναν για πάρα πολύ καιρό απρόσιτες και προσωπικές. Σήμερα, στον καιρό της αναθεώρησης και της προσπάθειας νέας ποινικοποίησης ανθρώπων, αλλά και ιδανικών, από τους νικητές στο πέρασμα του χρόνου, το «Τέρμινους» βάζει ένα ανάχωμα, ένα «αμπρί», πάνω στο οποίο θα γίνουν πολλές, μα πολλές κουβέντες.
Η λέξη «Τέρμινους» σημαίνει τελικός. «Τέρμινους», όπως τα σχέδια των εκμεταλλευτών για την οριστική απαλλαγή τους από την αντίσταση των υποτελών. «Τέρμινους», όπως το όνειρο των σκλάβων για την οριστική απαλλαγή τους από τις αλυσίδες.
Το «Τέρμινους» είναι ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους που τους ονόμασαν «Εμφύλιος».
Ο Λευτέρης Παπαθανάσης (συγγραφέας και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης) μετά την εξαιρετική του προσπάθεια με τη μεταφορά του γνωστού έργου του Εμμανουήλ Ροίδη “Πάπισσα Ιωάννα” σε εικονογραφημένη ιστορία και την απόσταση του βραβείου κοινού στα ελληνικά βραβεία κομικς το 2016, καταπιάνεται με το μεγάλο θέμα του ελληνικού εμφυλίου. Η κόκκινη γραμμή που διατρέχει το βιβλίο είναι πως αν ψάχνουμε για ήρωες, σήμερα, με μια πρόχειρη αντιγραφή ή αναφορά στο χτες, τότε το αύριο είναι μάλλον χαμένο. Αν όμως αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας στο πέρασμα των χρόνων και πόσο τρομερά επιδραστική είναι η δυνατότητα του καθενός και της καθεμιάς, τότε το «Τέρμινους» μοιάζει με ένα «εγχειρίδιο» κατανόησης της ιστορίας και της διαλεκτικότητάς της.

Την Παρασκευή 10/11 στις 18:30 η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου παρουσιάζει το “Τέρμινους” στο χώρο της Μεταμορφώσεως 19. Ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο συγγραφέας καθώς και ο Φάνης Γραμμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
error: Content is protected !!