Γρίπη: Απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις για την ίωση που μας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο

milonas 728x120

Έχω βήχα και πυρετό! Έχω ίωση ή έχω γρίπη; Πρέπει να ανησυχήσω;
Ρινική συμφόρηση και καταρροή, βήχας, ήπιος πυρετός συνοδευόμενος από υψηλά πυρετικά κύματα εύκολα υφιώμενα με αντιπυρετικά, γενική αδυναμία και αρθραλγίες είναι μερικά από τα συμπτώματα που όλοι βιώνουμε κάθε χειμώνα και που φυσικά δεν είναι γρίπη αλλά μια απλή ίωση από αδενο- ή κορονοϊό. Οι οικογένειες αυτές των ιών αποτελούνται από τόσα πολλά μέλη ώστε ο σχεδιασμός ενός εμβολίου για την πρόληψη των χειμερινών ιώσεων από τους ιούς αυτούς είναι πρακτικά αδύνατος. Αντίθετα, η γρίπη ναι μεν είναι και αυτή μια ίωση αλλά με πιο θορυβώδη εικόνα. Ο πυρετός εμμένει για μέρες σε υψηλά επίπεδα, δύσκολα υφίεται με αντιπυρετικά και προκαλεί ιδιαίτερη εξάντληση στον οργανισμό ενώ μπορεί να καταλήξει σε πνευμονία που δίνει διακριτά απεικονιστικά ευρήματα σε μια ακτινογραφία θώρακα. Η γρίπη προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι δεν είναι άλλο από πυρηνικό οξύ (RNA) καλυμμένο με πρωτεΐνες, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν αυτές του τύπο Η και Ν που καθορίζουν και τον ορότυπο του ιού (π.χ. H1N1). Χαρακτηριστικό δε των ιών της γρίπης είναι ο αυξημένος ρυθμός ανασυνδυασμού των πρωτεϊνών επιφανείας των, δηλαδή των αντιγόνων που προκαλούν ενεργοποίηση του ανοσιακού μας μηχανισμού και τελικά λοίμωξη.
Τι είναι το εμβόλιο που μας προτείνουν να κάνουμε στην αρχή κάθε χειμώνα και ποιοι οφείλουν να το κάνουν;
Ο Δρ Αλέξανδρος Οικονομίδης
To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC – το αντίστοιχο αμερικάνικο ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αλλά και επιστημονικά δίκτυα παρακολούθησης των κρουσμάτων λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο (όπως το FluNet), κάθε χρόνο προβλέπουν τις πιθανές αντιγονικές μετατροπές των ιών και σχεδιάζουν το εμβόλιο που καταφθάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς. Αυτό περιέχει ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες που μιμούνται την επερχόμενη (μέσα στο έτος που διανύουμε δηλαδή) αντιγονική μορφή των ιών της γρίπης. Έτσι, όταν εμβολιαστούμε, ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα έναντι του αντιγονικού τύπου των ιών που θα προκαλέσουν τη φετινή, για παράδειγμα, έξαρση της γρίπης και τελικά όσοι είναι εμβολιασμένοι θα είναι και θεωρητικά προστατευμένοι από ενδεχόμενη λοίμωξη. Στην Αμερική συστήνεται ο εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω ενώ για ευπαθείς ομάδες (όπως περιγράφονται παρακάτω) και τους άμεσα σχετιζόμενους με αυτούς αλλά και τους επαγγελματίες υγείας θεωρείται επιτακτικός. Τα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια είναι είτε τριδύναμα (με δύο πρωτεΐνες του ιού της γρίπης Α και ένα του ιού της γρίπης Β) ή τετραδύναμα (με δύο πρωτεΐνες έκαστως του υπότυπου του ιού). 
Με ποια εξέταση θα μάθω αν έχω γρίπη ή ίωση;
Καταρχήν η υποψία της γρίπης τίθεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Εν συνεχεία ο κλινικός γιατρός θα σας παραπέμψει για εξετάσεις που θα ανιχνεύσουν τον ιό της γρίπης από τον οποίο προσβληθήκατε. Η εξέταση με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα είναι ο μοριακός έλεγχος που ανιχνεύει το RNA του ιού και ταυτοποιεί τον ορότυπο (π.χ. H1N1) σε δείγματα ρινικών, φαρυγγικών ή βρογχικών εκκρίσεων. Οφείλει δε να γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο γενετικών αναλύσεων και από εξειδικευμένο προσωπικό που είναι κατεξοχήν μοριακοί βιολόγοι.
Πόσο κινδυνεύω από τη γρίπη; – Πρέπει να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο;
Από τη γρίπη και τις επιπλοκές της κινδυνεύουν γενικά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, οι άνθρωποι ηλικίας >65 ετών και οι έγκυες. Ειδικότερα, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς όπως αυτοί που πάσχουν από καρκίνο ή λαμβάνουν θεραπεία για ρευματικά νοσήματα, οι νεφροπαθείς, οι ηπατοπαθείς, οι σακχαροδιαβητικοί, οι ασθενείς με θαλασσαιμία αλλά και οι ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επιπλοκές της ίωσης από γρίπη. Αυτές οι κατηγορίες ασθενών αποτελούν και ενδείξεις άμεσης έναρξης αντιικής αγωγής και πιθανής εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αρκετοί ωστόσο ασθενείς θα φύγουν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου ή από το ιδιωτικό ιατρείο με κατ’ οίκον φαρμακευτική αγωγή.
Πρέπει να αρχίσω αντιβίωση αν η εξέταση για τη γρίπη βγει θετική;
Χρησιμοποιώντας δόκιμους όρους, αντιβίωση για μια ίωση δεν υπάρχει! Ευκαιρία λοιπόν να θίξουμε ότι για μια ίωση δεν προστρέχουμε στο φαρμακείο για να πάρουμε αντιβίωση. Μια ίωση ωστόσο θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί προφυλακτικά με αντιβίωση σε ομάδες ασθενών που φοβόμαστε την επιπλοκή από μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού. Η ίωση από τον ιό της γρίπης ωστόσο θα μας οδηγήσει στο φαρμακείο για να πάρουμε ΑΝΤΙΙΚΟ και ΟΧΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ φάρμακο. Η δραστική ουσία οσελταμιβίρη που εμποδίζει το κύκλο ζωής του ιού της γρίπης κυκλοφορεί ευρέως στα φαρμακεία. Είναι σκόπιμο να ξεκινάει η φαρμακευτική αγωγή άμεσα, με την υποψία της γρίπης, με οσελατμιβίρη των 75mg κάθε 12 ώρες (πρωϊ – βράδυ) για 5 ημέρες. Ωστόσο έχουν αναφερθεί στελέχη του ιού με αντοχή στην οσελταμιβίρη και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν σε περιπτώσεις επιμονής των συμπτωμάτων οπότε και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε εκ νέου με το γιατρό μας.
Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Δ. Οικονομίδης, MD, BSc, PhD, 

Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής – Ιατρός 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
τ. Λέκτορας Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ
Υπεύθυνος Κέντρου Διερεύνησης Υπογονιμότητας & Έρευνας Γενετικού Υλικού ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ
Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιωτών Βιοεπιστημόνων Ελλάδας 
Επιστημονικός συνεργάτης του TheNewspaper.gr

error: Content is protected !!