Τα παιδιά έχουν άγχος;

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Γράφει η ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του TheNewspaper.gr  Μαρία Τόπα

KEN 1
Μια τοποθέτηση που ακούγεται αρκετά συχνά. Θεωρούμε πως όσο μικρότερη η ηλικία τόσο πιο μεγάλη η ξεγνοιασιά. Λες και θα περιμέναμε ποτέ  από τα παιδιά να αγχώνονται για το δάνειο ή το μισθό στη δουλειά. Φυσικά και όχι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως στον δικό τους κόσμο δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα.  Τα παιδιά δεν είναι όσο ξεγνοιαστα νομίζουμε τις περισσότερες φορές. Άλλο αν μιλάνε γι αυτό. 
Η Ψυχολόγος Μαρία Τόπα
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πλειονότητα των φόβων τους  γίνονται αόριστα άγχη παρά εστιασμένοι φόβοι για πραγματικούς κινδύνους. Σίγουρα από τα 100 παιδιά που γράφουν ένα διαγώνισμα τα περισσότερα θα έχουν άγχος. Ανάμεσα σε αυτά το σίγουρο είναι πως κάποια θα έχουν παραλύσει από το άγχος.
Τα παιδιά εκδηλώνουν το άγχος τους με διάφορους τρόπους και αυτό εξαρτάται από το πώς έχει μάθει να εκφράζεται ή την ικανότητα που έχει να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα. Αν δεν είναι αρκετά μεγάλο μια ποικιλία συμπτωμάτων θα μας δείξουν το άγχος του.  Μπορεί να παραπονιέται για πόνους στην κοιλιά ή για πονοκεφάλους.
Οι ψυχαναλυτές υποστηρίζουν πως ο καταπιεσμένος θυμός και γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα είναι η αιτία στα παιδιά για τις κρίσεις άγχους. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είναι από τη μια πλευρά τα παιδιά να αφήνονται ελεύθερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και από την άλλη οι γονείςνα δείχνουν κατανόηση για τον τρόπο που νιώθουν τα παιδιά τους.  Και μην ξεχνάτε βέβαια πως μερικά παιδιά ενώ φαίνονται πως δεν έχουν καθόλου άγχος είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μεγάλα προβλήματα. Το άγχος σε μαζικές δόσεις ή αυτό που κρατά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο. Όταν γίνεται τόσο έντονο ώστε να διαπερνά τα πάντα στη ζωή του παιδιού, η ομαλή του δραστηριότητα παρεμποδίζεται και το παιδί μπορεί να καταρρεύσει. 
Το άγχος έχει και τη θετική του πλευρά. Ετοιμάζει το άτομο για μια αποτελεσματική απόδοση  αλλά μόνο όταν δεν ξεπερνά ένα ορισμένο σημείο, μετά αποδιοργανώνει ακόμη και στα παιδιά. Τα αγχώδη παιδιά κατά κανόνα υποτιμούν τον εαυτό τους και συνήθως είναι εξαρτημένα.  Συνήθως δείχνουν μεγάλη αναποφασιστικότητα, επιφυλακτικότητα και ακαμψία.
Το άγχος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας . είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως μέσα στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλές συνθήκες που προκύπτουν και είναι πολύ λογικό ν αντιδρούμε με άγχος. Αν δε νιώθαμε καθόλου άγχος σε αυτές τις καταστάσεις …κάτι θα πήγαινε λάθος…
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το άγχος πολλές φορές μας διευκολύνει. Είναι το λειτουργικό άγχος. Αυτό που αναλύσαμε παραπάνω είναι το δυσλειτουργικό. Αυτό που είναι ικανό ακόμη και να μας διαλύσει.

Μην ξεχνάτε, πολλοί φόβοι γεννιούνται μέσα από την κούραση και τη μοναξιά. Πέρα από οποιαδήποτε επιταγή που μας θέλει πειθαρχημένους, ας μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας.  
error: Content is protected !!