Άρθρο της Δωροθέας Καναβιτσά για τις επιμελητηριακές εκλογές στη Μαγνησία

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Όταν ο πολίτης λέει για τα ζητήματα του κράτους “Τι μ’ ενδιαφέρουν εμένα”, αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο να χαθεί»  Ζαν Ζακ Ρουσσώ.
Χρησιμοποιώντας τη φράση του φιλόσοφου Ζαν Ζακ Ρουσσώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου με αφορμή τις επιμελητηριακές εκλογές.
Μια οργανωμένη κοινωνία για να λειτουργεί καλά, πρέπει να στηρίζεται σε σύνολο Αρχών. Η θεμελιωδέστερη Αρχή, είναι αυτή που ορίζει την ενεργό συμμετοχή ΟΛΩΝ στα κοινά, όχι ως δικαίωμα, αλλά ως υποχρέωση. 
Το κοινωνικό συμφέρον είναι μια συνισταμένη, με συνιστώσες τις επιμέρους προσφορές των πολιτών. 
Αν ο πολίτης δεν μεριμνά για το κοινωνικό σύνολο κι αρνείται την προσφορά του, τότε η συνισταμένη της κοινωνικής προόδου εξασθενεί κι αποδυναμώνεται. 
Από τους 15.232 εγγεγραμμένους στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, μόνο 5.935 είναι οικονομικά ενήμεροι και από αυτούς εάν τελικά προσέλθουν να ψηφίσουν πάνω από το 50% θα είναι μεγάλη επιτυχία. 
Και αναρωτιέμαι γιατί;
Ακούω συχνά να λένε «Τι κάνει το Επιμελητήριο για μένα;»… 
Είναι η απογοήτευση?
Ο θυμός? Μου λένε συχνά «Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει έτσι κι αλλιώς….»
Κι όμως….
Μερικές από τις δράσεις του Επιμελητηρίου:
1. Τη διαχείριση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ για λογαριασμό των επαγγελματιών.
2. Την παρέμβαση στη διαμόρφωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για επαγγελματίες και τις ημερίδες σε πολλές περιοχές για την ενημέρωση των επαγγελματιών ώστε να ενταθούν σε αυτές.
3. Τις συνεχείς παρεμβάσεις για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και της υπερφορολόγησης.
4. Τις παρεμβάσεις προς τον ΟΑΕΕ και το υπουργείο Εργασίας για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα όπως η απόδοση του επιδόματος ανεργίας σε επαγγελματίες, η ασφάλιση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές, η διαφύλαξη των αποθεματικών, η μη μείωση των συντάξεων, η προστασία από κατασχέσεις, οι ρυθμίσεις των καθυστερούμενων εισφορών κλπ.
5. Τη διεξαγωγή σεμιναρίων με πολύ μικρό κόστος ή και δωρεάν για επαγγελματίες όπως ασφαλιστές, εστιάτορες, σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας . ΕΦΕΤ, κλπ.
6. Τη συμμετοχή σε τοπικά προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.
7. Την ενημέρωση των επαγγελματιών από την ιστοσελίδα για τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ, του ΟΑΕΔ, των υπουργείων κλπ.
8. Την πληθώρα παρεμβάσεων για γενικά φορολογικά και θεσμικά θέματα επαγγελματιών.
9. Την διενέργεια ημερίδων, ερευνών, συσκέψεων, επιχειρηματικών αποστολών κλπ με αντικείμενο τα ειδικά προβλήματα των κλάδων.
10. Το άνοιγμα προς κάθε κλάδο για να πραγματοποιήσει με τη στήριξη του Επιμελητηρίου αναπτυξιακές δράσεις, εκθέσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, επιχειρηματικές έρευνες, ημερίδες, σεμινάρια κλπ.
Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις δράσεις του Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο ανοίγει τον δρόμο για τους επαγγελματίες, και λειτουργεί συμβουλευτικά τόσο στην Πολιτεία αλλά και στους Επαγγελματίες. Θα πρέπει οι επαγγελματίες όμως να είναι κοντά και να συμμετέχουν ενεργά, τόσο με προτάσεις αλλά και στις δράσεις του.
Τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν καθημερινά είναι κοινά. Φορολογικό, ασφαλιστικό, γραφειοκρατία, έλλειψη ρευστότητας μας οδηγούν στον αφανισμό.
Καθημερινά συνάδελφοι οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην ανεργία. 
Η ανάπτυξη συνεχώς έρχεται και δεν φτάνει ποτέ και πώς να έρθει άλλωστε σε μια χώρα αποτρεπτική για νέες επενδύσεις. 
Ο στόχος είναι κοινός: 
Να επιβιώσουμε σε πείσμα αυτών, που επιζητούν την εξόντωσή μας και να σηκωθούμε ΟΡΘΙΟΙ ΞΑΝΑ. 
Όλοι μαζί όμως, συμμετέχοντας, κάνοντας προτάσεις, παρεμβάσεις, αναπτύσσοντας φωνή, αντίσταση και λόγο. 
Στις εκλογές του Επιμελητηρίου που έρχονται συνάδελφοι, πρέπει να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ τους άξιους, τους ικανούς, αυτούς που ΚΡΙΝΟΥΜΕ ότι θα ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ καλύτερα! 
ΨΗΦΙΣΤΕ και ΣΤΑΘΕΙΤΕ δίπλα μας αρωγοί και συμπαραστάτες, κάντε μας προτάσεις ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ στις δράσεις μας. 
Μπορούμε να κάνουμε πολλά αλλά όχι μόνοι. 
Η κριτική από τον καναπέ είναι εύκολη… αλλά οι συνθήκες που ζούμε είναι δύσκολες κι απαιτούν δραστικές λύσεις από όλους. 
Να μη σας πτοήσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, οι στημένες αντιπαραθέσεις και οι μεγαλοστομίες.
Άλλωστε χορτάσαμε από μεγαλόπνοα σχέδια για «υπερατλαντικές πτήσεις» που όταν έρχεται η ώρα της εξουσίας «προσγειώνονται» απότομα.
Αλίμονο αν πιστεύουμε ότι κάποιοι ξαφνικά βγήκαν από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ και είναι αυτοί που θα σώσουν το επιμελητήριο και τους επαγγελματίες από την καταστροφή.
Για τους εθελοτυφλούντες που νομίζουν ότι ο κόσμος τελειώνει στην εξώπορτα του σπιτιού τους, ίσως καλύτερη απάντηση να μην υπάρχει από τους στίχους του Άγγλου ποιητή Τζων Ντόουν «Κάθε ανθρώπου ο θάνατος είναι και δικός σου θάνατος- γι’ αυτό μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα».
ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΑΝΑΒΙΤΣΑ

Υποψήφια επιμελητηριακή σύμβουλος στο τμήμα υπηρεσιών με τον συνδυασμό του Αριστοτέλη Μπασδάνη «Ανεξάρτητο Επιμελητηριακό Κίνημα»
error: Content is protected !!