Πουλάκης: Οι συνθήκες εργασίας στην Υγεία θα βελτιωθούν

milonas 728x120

Στι 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα στην Αυτοδιοίκηση μίλησε ο Βολιώτης γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
“…Είναι δεδομένο ότι η υποστελέχωση – λόγω του «παγώματος» ή, εν πάση περιπτώσει, του δραστικού περιορισμού των προσλήψεων κατά τα τελευταία εφτά χρόνια – δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ποσότητα, την ένταση και την ποιότητα της εργασίας.
Εντατικοί ρυθμοί και μεγαλύτερος, αντικειμενικά, φόρτος εργασίας σχετίζονται άμεσα με τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων.
Επιπλέον, το είδος της εργασίας – το αν δηλαδή οι κρίσιμες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. στελεχώνονται κυρίως με έκτακτο προσωπικό, όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, ή με μόνιμους εργαζομένους – είναι επίσης κρίσιμο, αφού ο παράγοντας εμπειρία είναι επίσης καθοριστικός. Είναι δε σαφές ότι οι απασχολούμενοι για λίγους μήνες, από 2 έως 8, δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω την πρωτοβουλία που πήραμε σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, με την προκήρυξη ενός μεγάλου διαγωνισμού για σχεδόν 9.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ανάγκες που κατέθεσαν οι Δήμοι, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2018.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη, καθώς είχε χρειαστεί να προηγηθεί επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση, προκειμένου να θεσπιστεί στο νόμο 4368 του 2016, το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», η εξαίρεση του προσωπικού Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ανταποδοτικών υπηρεσιών από την απόλυτη απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσληψης, που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο προηγούμενων «μνημονίων».
Ευελπιστούμε όμως ότι με την πρόσληψη αυτών των νέων μόνιμων εργαζομένων, οι συνθήκες εργασίας θα βελτιωθούν και θα έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ανάσχεση του ρυθμού των εργατικών ατυχημάτων στους Ο.Τ.Α.”
error: Content is protected !!