Αργ. Κοπάνας: Η Περιφέρεια πετυχαίνει…

milonas

Η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, που καταγράφει ένα ποσοστό της τάξεως του 61,5% θετικών γνωμών για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την κοινή παραδοχή και διαπίστωση ότι η Περιφέρεια είναι ο κορυφαίος θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και πετυχαίνει!
Πετυχαίνει και έχει καταστεί στη συνείδηση των πολιτών η πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική δομή διοίκησης!
Το 61,5% αφορά πρωτίστως τον αγώνα, τις ικανότητες, τη γνώση, την αξία, το κύρος του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, αλλά έχει και ευθεία αντανάκλαση σε όλους εκείνους, που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή, από το 2010, την προοπτική αυτού του θεσμού και στήριξαν από την αρχή το δύσκολο εγχείρημα της οικοδόμησης του νέου διοικητικού μοντέλου της αιρετής Περιφέρειας.
Αντιπεριφερειάρχες, χωρικοί και θεματικοί, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, παρατάξεις, περιφερειακή αρχή και αντιπολιτεύσεις, όλοι εμείς και όλοι μαζί, έχουμε μερίδιο σε αυτή την επιτυχία! Έχουμε όλοι κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι και να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη και την ευθύνη να κρατήσουμε – μέχρι τη λήξη της θητείας μας – ψηλά το επίπεδο και ψηλά τον πήχυ για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Και αποτελεί ξεχωριστή τιμή και πρόκληση να αποτελούμε σήμερα, ο καθένας από εμάς, ένα μικρό γρανάζι σε αυτή τη μηχανή της Περιφέρειας, που λειτουργεί υποδειγματικά, αποδοτικά και παράγει θετικά και ωφέλιμα αποτελέσματα για τους πολίτες της Θεσσαλίας!
Περίοπτη θέση σε αυτή την επιτυχία κατέχει αναμφίβολα το προσωπικό (διευθυντές, προϊστάμενοι, τμηματάρχες, υπάλληλοι) της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Αν και ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των Νομαρχιών, εντούτοις με περισσότερη προσπάθεια προσφέρουν επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες και συνιστούν τους άμεσους συνεργάτες μας!
Αν αναλογιστούμε ότι η επιτυχία σημειώνεται σε ένα περιβάλλον δυσμενές, οικονομικής δυσπραγίας, ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτήρησης και δραματικής περικοπής των πόρων, τότε μπορούμε με ρεαλιστικούς όρους να μιλάμε για ένα «μικρό θαύμα»!
Η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης βρίσκονται παντού: στο σχεδιασμό και στη διεκδίκηση, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση και σε δύο επίπεδα, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελληνική Πολιτεία!
Κάθε ευρώ, που έρχεται στη Θεσσαλία «δεν έρχεται από μόνο του», αλλά μετά από κοπιώδη δουλειά, διεργασίες, διαβουλεύσεις, πολιτική στα «fora», που προανέφερα!
Κάποιοι θεωρούν ότι η εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και των «εγχώριων», είναι αυτονόητη, θα υπήρχε έτσι κι αλλιώς, αυτόματα και αυτοδίκαια! Η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτή την υπεραπλούστευση! Για αυτό και πετυχαίνουμε! Για αυτό  ο Περιφερειάρχης πετυχαίνει… διότι στοχεύει σε πολύ περισσότερα από όσα ενδεχομένως μας αναλογούν και κοιτάζει πιο μακριά από το σημείο, που μπορούν να δουν και να αντιληφθούν όσοι είναι οι υποστηρικτές της πιο πάνω θεωρίας «της απλούστευσης, της αυτοματοποίησης και του αυτονόητου»!
Η επόμενη ημέρα για τη Μαγνησία και το Βόλο θα είναι δημιουργική, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα.
 Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σπουδαίων έργων και παρεμβάσεων, που έρχονται να προστεθούν στα  ήδη μεγάλα έργα, που έχουν ολοκληρωθεί και σε εκείνα, που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης!
Θυμίζω την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων σε Ξηριά και Κραυσίδωνα, που απάλλαξαν την πόλη μας από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, την αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας με ένα σημαντικό έργο στο ΠΕΒ «σαμαράκια», προϋπολογισμού 9.200.000 ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και με ένα ακόμη μεγάλο οδικό έργο από το σημείο εκείνο μέχρι την είσοδο του Βόλου, προϋπολογισμού 1.800.000, που ξεκινά σε λίγες ημέρες!
Θυμίζω την ασφαλτόστρωση στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης (Ιάσωνος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού, Αναλήψεως, Λαρίσης), που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια στην προηγούμενη θητεία μας!
Θυμίζω την αποκατάσταση της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας λιμένος Βόλου, την επέκταση του ΧΥΤΑ ΠΣ Βόλου.
Θυμίζω τα μεγάλα αντικατολισθητικά έργα σε Ξουρίχτι και είσοδο Ζαγοράς, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή και το εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτικών και τεχνικών παρεμβάσεων σε ολόκληρη τη Μαγνησία, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο!
Θυμίζω τις λιμνοδεξαμενές (φράγμα Μαυρομάτη), τα περιφερειακά κέντρα υγείας, καινούρια σχολικά κτίρια, σύγχρονο εξοπλισμός σε νοσοκομείο, αλλά και σε διδακτήρια, συντηρήσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, αποτελεσματικό αποχιονισμό, δεκάδες έργα αθλητισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος!
Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, που ανέλαβε η Περιφέρεια το 2015 σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης, αποτελεί σήμερα το κορυφαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιβαλλοντικό έργο!
Αναφέρομαι στα μεγάλα έργα του Βόλου, που εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης Βόλου-Ν. Ιωνίας για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σωληνών (16,4 εκατ. ευρώ), η αποχέτευση ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου Ν. Αγχίαλος-Βόλος (20.719.200 ευρώ) και Μαλάκι-Βόλος (17.209.960 ευρώ), αλλά και τα 27 έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «βιώσιμης αστικής ανάπλασης», που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης μας (15,1 εκατ. ευρώ), ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν για τη Μαγνησία 10 νέα έργα 6 εκατ ευρώ! 
Όλα αυτά και πολλά ακόμη, που θα αναφέρει αναλυτικά ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, συγκροτούν την επιτυχία, είναι η επιτυχία μας, είναι το 61,5% της δημοσκόπησης στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη, είναι όλα όσα βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας, είναι οι πομποί του μηνύματος ότι με συνεργασία, με συνέργειες, με κοινό αγώνα, με συλλογική προσπάθεια, με σχέδιο και όραμα πετυχαίνουμε…η Περιφέρεια πετυχαίνει! 
   Αργύρης Κοπάνας,
πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας
περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας

Δικηγόρος

Facebook Comments

error: Content is protected !!