«Η “ομάδα δράσης” που ίδρυσαν οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρει να ανατρέψει τις ιρανικές αρχές»

milonas 728x120Η νεοϊδρυθείσα στους κόλπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ομάδα Δράσης για το Ιράν αποσκοπεί στην ανατροπή των ιρανικών αρχών, αλλά δεν θα το καταφέρει, υπογραμμίζει σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διόρισε την Πέμπτη τον υψηλόβαθμο πολιτικό σύμβουλο Μπράιν Χουκ ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν, η οποία θα συντονίζει την εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πιέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ έγραψε σήμερα σχετικά με αυτό στο Twitter: «Πριν από 65 χρόνια, οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την δημοκρατικά εκλεγμένη δημοφιλή κυβέρνηση του Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας την δικτατορία και υποδουλώνοντας τους Ιρανούς για τα επόμενα 25 χρόνια. Τώρα μια “Ομάδα Δράσης” ονειρεύεται να κάνει το ίδιο μέσω των πιέσεων, της παραπληροφόρησης και της δημαγωγίας. Ποτέ ξανά».

Το 1953, οι ΗΠΑ βοήθησαν στην ενορχήστρωση της ανατροπής του εκλεγμένου σε ελεύθερες εκλογές πρωθυπουργού Μοχαμέντ Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας στην εξουσία τον σάχη Μοχαμέντ Ρεζά Παχλαβί. Ο σάχης ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018, 12:37

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!