Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Αμος Οζ

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με το αργυρό μετάλλιο της πόλης αναμένεται να τιμηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Ισραηλινός συγγραφέας, Άμος Οζ, ο οποίος συνδέεται με δεσμούς αγάπης προς την Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα.

KENT728X100 1

Την απονομή του αργυρού μεταλλίου της πόλης και πλακέτας στον Ισραηλινό συγγραφέα έχει εγκρίνει, με απόφασή της, η επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τη σχετική πρόταση διατύπωσε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

Ο Αμος Οζ είναι εκ των κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων στον κόσμο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πλήθος γλωσσών, συμπεριλαμβανομένης και της αραβικής, ενώ κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες. Παράλληλα με το λογοτεχνικό έργο του, είναι δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.

Στην εισήγηση τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Άμος Οζ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ενεργού πολίτη. «Είναι ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης ‘Ειρήνη Τώρα’ και με τη συνεχή αρθρογραφία του, στη χώρα του και διεθνώς, εκφράζει την πολιτική σωφροσύνη εν μέσω φανατισμών και μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ακόμα πως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να τιμήσει τον συγγραφέα, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, σε ειδική τελετή αναγόρευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, η οδός στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου μετονομάστηκε χθες σε οδό Αμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του Θεσσαλονικιού εβραίου λογοτέχνη, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μετά την επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!