ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία είχαν υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς στη Λιβύη»

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Αφρικανοί μετανάστες στους οποίους η Ιταλία δεν επέτρεπε να αποβιβαστούν σε μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι κρατούνταν από διακινητές έως και δύο χρόνια στη Λιβύη και πολλοί από αυτούς είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Οι 150 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και τη Σομαλία, διασώθηκαν στη Μεσόγειο στις 15 Αυγούστου αλλά περίμεναν 10 ημέρες, καθώς η αντιμεταναστευτική κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επέτρεπε την αποβίβασή τους, μέχρι που η Ιρλανδία, η Αλβανία και το Βατικανό συμφώνησαν να τους δεχθούν.

Άλλοι 27 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 13 άνθρωποι που χρειάζονταν επειγόντως νοσοκομειακή περίθαλψη είχαν νωρίτερα λάβει την άδεια να αποβιβαστούν στην ξηρά την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση απειλούσε να περικόψει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου άλλα κράτη μέλη δεχθούν τους μετανάστες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε πως το προσωπικό του έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από τους μετανάστες.

Όλοι ήταν υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι και είπαν ότι κρατούνταν παρά τη θέλησή τους έως και δύο χρόνια στη Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Στη Λιβύη πολλοί είπαν πως είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από διακινητές που ζητούσαν λύτρα από τις οικογένειές τους στις χώρες προέλευσής τους», είπε.

«Ιταλοί γιατροί που παρείχαν ιατρική φροντίδα σε όλες τις γυναίκες ανέφεραν πως πολλές από αυτές είπαν πως βιάστηκαν ενόσω βρίσκονταν στη Λιβύη».

Είπε πως ο ΔΟΜ πιστεύει ότι χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να κρατούνται σε κρυψώνες ή αποθήκες, ωστόσο η μεταφορά τους στην παραλία έχει γίνει πιο δύσκολη τελευταία λόγω της βίας στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η πτώση της αξίας του λιβυκού δηναρίου έχει κάνει επίσης πιο δύσκολο για τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, που ελπίζουν ότι θα κερδίσουν αρκετά χρήματα στη Λιβύη, να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι διακινητές να αναζητούν μετανάστες άλλων εθνικοτήτων με περισσότερους πόρους.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται μιας λαϊκιστικής καταστολής της μετανάστευσης αφότου η κυβέρνησή του ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο είπε πως έχει τεθεί υπό έρευνα από Σικελό εισαγγελέα για κατάχρηση εξουσίας, απαγωγές και παράνομες συλλήψεις σε σχέση με την αντιπαράθεση για τους μετανάστες.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!