Προς κατάργηση ο μισθός των 511 ευρώ για τους νέους

stergiou
fotou
728x110 3

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για τους νέους κάτω των 25 ετών αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

728X100 3

Χθες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το 2012 ταυτόχρονα με την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% ως «ντροπιαστική διάταξη που έφτασε επιτέλους η ώρα να αποτελέσει παρελθόν».

Σε ανάλογο κλίμα είχε εμφανιστεί νωρίτερα και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας πως ο υποκατώτατος μισθός έχει κριθεί ως εντελώς προβληματικός, ενώ εμφάνισε ως καλύτερη λύση να γίνει πρώτα η αύξηση του κατώτατου μισθού και σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η κατάργηση του υποκατώτατου.

Σημειώνεται ότι το 7,6% του συνόλου των μισθωτών είναι ηλικίας έως 24 ετών και λαμβάνει στην πλειοψηφία του μισθό της τάξης των 511 ευρώ μεικτά ή 428 ευρώ καθαρά.

Το θέμα των μισθών βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς χθες έγινε γνωστό ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις θα δικαιούνται άμεσα αύξηση στον κατώτατο από τα 586 ευρώ σήμερα σε πάνω από 800 ευρώ.

Την είδηση αποκάλυψε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Για να υπάρξει αυτή η αύξηση του μισθού είναι απαραίτητη η επικύρωση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για επεκτασιμότητα των 27 κλαδικών και 13 ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τα ναυτιλιακά.

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που αποφάσισε ότι θα θέσει σε διαδικασία υποχρεωτικής επέκτασης όλες αυτές τις κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, από τις 21 Αυγούστου και ξεκινάει η τεχνική επεξεργασία.

Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία.

Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επίσης υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!