Έτσι είδε ο διεθνής Τύπος τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης

stergiou
fotou
728x110 3

Χθες ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

728X100 3

Η αλλαγή αυτή στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και αντικείμενο ενασχόλησης για τον διεθνή Τύπο, ο οποίος εστίασε στη διατήρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στα πολιτικά ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη διεκδίκηση του κεντρώου χώρου.

«Τον κεντρώο χώρο προσπαθεί να διεκδικήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Με νεότερους υπουργούς ανανεώνει την άτονη κυβέρνηση στην πορεία για τις επόμενες κρίσιμες εκλογές του 2019. Έξι από τους νέους υπουργούς είναι γυναίκες, ενώ οι υπουργικοί θώκοι-κλειδιά, τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας και Απασχόλησης, παρέμειναν ανέπαφοι», σημειώνεται επίσης -μεταξύ άλλων.

«Για τη “μητέρα όλων των μαχών” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις εκλογές που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο του επομένου έτους. Στο μεταξύ η δημοτικότητα του έχει πέσει λόγω των μέτρων λιτότητας. Ενώ υπέστη και νέο πλήγμα λόγω της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση του χειρίστηκε το θέμα των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι -οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Ο Τσίπρας τώρα προσπαθεί να ξανακερδίσει έδαφος κάνοντας την κυβέρνησή του περισσότερο ελκυστική», προσθέτει ο Guardian.

Που συμπληρώνει: «”Ο τωρινός Τσίπρας δεν είναι ο Τσίπρας του 2015″, σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης. “Η ριζοσπαστική ρητορική του έχει εξαφανιστεί, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες ενός δικομματικού συστήματος, γι’ αυτό προσπαθεί ν’ ανοιχτεί στο κέντρο, το αν θα πετύχει είναι άλλο ζήτημα”, προσθέτει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Ωστόσο ακόμη και οι σφοδρότεροι αντίπαλοι του Έλληνα πρωθυπουργού παραδέχονται ότι σε μία στιγμή αναταραχής και πρωτόγνωρου πολιτικού δράματος, αποδείχθηκε ο πιο πανούργος πολιτικός της χώρας».

«Ο Τσίπρας διατήρησε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επέβλεψε την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για την ονομασία της “Μακεδονίας”», σημειώνει από την πλευρά του το Reuters.

«Ο αριστερός ηγέτης άλλαξε κάποιους υπουργούς και μετακίνησε άλλους, ενώ έφερε λίγα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και δύο που κατά το παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετακινήθηκε στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με αποστολή να αντιστρέψει την πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Κατόπιν των επικρίσεων για τους χειρισμούς κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Τσίπρας μετακίνησε την Όλγα Γεροβασίλη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», προσθέτει σχετικά.

«Διατηρήθηκαν στη θέση τους σημαντικά μέλη»

To Αssociated Press τονίζει ότι «τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διατήρησαν τις θέσεις τους μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες. Μικρές είναι οι αλλαγές που έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο, με νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.

Επίσης, ο Τσίπρας τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις μια ανεξάρτητη βουλευτή που είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία και μια πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε βελτίωση των προοπτικών του κόμματός του, τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει του προγράμματος στήριξης», επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει από την πλευρά του ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, σε ένα χρονικό σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στην έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και μία ομιλία κατά την οποία θα ανακοινώσει την μελλοντική οικονομική του πολιτική».

«Πραγματοποιώντας ένα ελαφρύ άνοιγμα, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε πολλά νέα στελέχη του κόμματός του, του Σύριζα, στην κυβέρνησή του, καθώς και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιώντας ένα ελαφρύ άνοιγμα», συμπληρώνει το AFP.

Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ομιλία που εν τέλει θα είναι η πρώτη της θητείας του στην οποία θα έχει την άνεση να αναγγείλει μία οικονομική πολιτική λίγο πιο ανεξάρτητη απέναντι στους πιστωτές, οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν να ασκούν ένα πρόγραμμα εποπτείας επί της Ελλάδας με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους της, προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ανέγγιχτα τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα υπουργεία»

«Σε έναν μικρής εμβέλειας ανασχηματισμό που άφησε τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα υπουργεία ανέγγιχτα, ο Αλέξης Χαρίτσης έγινε υπουργός Εσωτερικών, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας», μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Φώτης Κουβέλης, ο πρώην αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας, έχοντας συμμετάσχει στην κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το έτος ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, παρέμεινε στη θέση του. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πέτυχε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, διατήρησε επίσης το αξίωμα του.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα επισήμως το πρόγραμμα διάσωσης μετά από μια εννιάχρονη κρίση χρέους που έφερε μέτρα λιτότητας και μια κάμψη που εξάλειψε το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής. Με την κυβέρνηση αισιόδοξη ότι μπορεί να κερδίσει τον κύριο στόχο πλεονάσματος του προϋπολογισμού ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων υπέρ των Ελλήνων με χαμηλότερο εισόδημα», τονίζει το Bloomberg.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό αλλά άφησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έρθει σε νέα αντιπαράθεση με την Επιτροπή τον επόμενο μήνα καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αναβολή των περικοπών των συντάξεων, μέτρο που ήδη έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αναλυτές, ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την έναρξη παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος παρέμειναν στις θέσεις τους. Απαντώντας στις επικρίσεις για ανδροκρατούμενο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας διόρισε αριθμό-ρεκόρ γυναικών σε υπουργικές θέσεις».

H γαλλική La Tribune γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προετοιμαζόμενος για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατήρησαν τα αξιώματά τους, όπως και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Τη Δευτέρα, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξελέγη γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τώρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Η απερχόμενη Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατήρησε στο αξίωμά του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος πραγματοποίησε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας από τον Ιούλιο του 2015», γράφει η γαλλική Le Figaro.

«Οι υπουργοί Εργασίας, Τουρισμού και Εξωτερικών παραμένουν στη θέση τους, με τον τελευταίο-τον Νίκο Κοτζιά -να έχει εργαστεί για την ευαίσθητη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί εντός δύο χώρες. Επικεφαλής του υπουργείου που εποπτεύει την αστυνομία, τοποθετήθηκε η πρώην εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, που αντικαθιστά τον Νίκο Τόσκα, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι», σημειώνει επίσης η γαλλική εφημερίδα, που στέκεται και στις υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τέλος, η ελβετική Blick τονίζει ότι «μετά το τέλος των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, o Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μερικό ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου «να φυσήξει φρέσκος άνεμος στο κόμμα και στην κυβέρνησή του πριν από τις εκλογές του 2019».ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!