Διεθνείς αντιδράσεις για την ποινή φυλάκισης των δημοσιογράφων του Reuters στη Μιανμάρ

stergiou
fotou
728x110 3728X100

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινή κάθειρξης επτά ετών για παράβαση του νόμου περί «κρατικών μυστικών» κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγαν για μια σφαγή μειονοτικών μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «απογοήτευση» για την ετυμηγορία. «Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν με συνέπεια εδώ και καιρό να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και προτρέπουν τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης», επισήμανε ο Κνουτ Όστμπι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

«Ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου πρέπει να αφεθούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να συνεχίσουν το δημοσιογραφικό τους έργο», συμπλήρωσε ο Όστμπι.

Η δικαστική ετυμηγορία είναι «βαθιά ανησυχητική», έκρινε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Θλίβομαι για τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου και τις οικογένειές τους, αλλά και για τη Μιανμάρ», ανέφερε ο Σκοτ Μαρσέλ.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό για οποιονδήποτε έχει δώσει αγώνες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε αυτήν εδώ τη χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να διερωτηθεί κανείς αν αυτή η δίκη αυξάνει ή μειώνει την εμπιστοσύνη του λαού της Μιανμάρ στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στη Μιανμάρ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή του» για την ετυμηγορία.

«Μιλώντας εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι για αυτή την ετυμηγορία», δήλωσε ο πρεσβευτής Νταν Τσαγκ.

«Η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος του δικαίου είναι θεμελιώδη σε μια δημοκρατία» και «αυτή η υπόθεση ρίχνει βαριά σκιά και στα δύο σήμερα. Ο δικαστής φάνηκε να αψηφά τα αποδεικτικά στοιχεία και τον νόμο της Μιανμάρ. Κατάφερε βαρύ πλήγμα στο κράτος του δικαίου», συμπλήρωσε ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, 08:53

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!