Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα «τινάξει στον αέρα» τους δημόσιους λογαριασμούςKEN 4

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πρόθεση να τορπιλίσει τους δημόσιους λογαριασμούς και σχεδιάζει να εφαρμόσει σταδιακά το οικονομικό πρόγραμμά του, επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι πριν από μια συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2019.

Επενδυτές πώλησαν μαζικά ιταλικά ομόλογα αφότου η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο εξαιτίας ανησυχιών ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει την Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενδέχεται να εφαρμόσει δημοσιονομικά σχέδια που θα επιβαρύνουν το ήδη τεράστιο ιταλικό κρατικό χρέος και θα παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε..

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα προεδρεύσει σήμερα συνεδρίασης υπουργών κατά την οποία θα επανεξετασθούν οι δημοσιονομικές προτεραιότητες.

«Είναι σαφές ότι δεν θα κάνουμε τα πάντα μεμιάς, ούτε καν οι Ιταλοί περιμένουν κάτι τέτοιο από εμάς… Αν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα τους δημόσιους λογαριασμούς της», δήλωσε ο Σαλβίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Χθες Τρίτη ο Σαλβίνι επεδίωξε να κατευνάσει τις εντάσεις έπειτα από μια συνεδρίαση ανώτερων στελεχών της Λέγκα για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό. Οι διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις τους, ανάμεσα στις οποίες ότι θα «βάλουν νερό» στη μεταρρύθμιση των συντάξεων και θα εισαγάγουν έναν ενιαίο φόρο, θα εφαρμοστούν σταδιακά στη διάρκεια της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας, δήλωσε.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης, είπε ο Σαλβίνι στην Il Sole προσθέτοντας πως οι αλλαγές θα κοστίσουν 6-8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μερικούς προϋπολογισμούς.

Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης πως φορολογικές μειώσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και αρχικά θα ευνοήσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός πρόκειται να παρουσιάσει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της Ιταλίας στο τέλος του μήνα και ο προϋπολογισμός για το 2019 προγραμματίζεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, 12:27

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!