Οι αγορές απαντούν στο κλίμα παροχολογίας

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ περιμένουν να ακούσουν οι δανειστές. Το πακέτο που θα ανοίξει ο πρωθυπουργός θα αφορούν ελαφρύνσεις και παροχές που θα ξεδιπλώνονται σε βάθος τετραετίας. Οι εξαγγελίες αυτές, θα κρίνουν και τη στάση που θα τηρήσουν στην πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

KENT728X100

Στις συναντήσεις που θα έχουν με την κυβέρνηση θα κριθεί τόσο η τύχη των συντάξεων όσων και των ψηφισμένων αντίμετρων.

Το κλίμα της παροχολογίας που καλλιεργούν τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη μάλλον έχει ενοχλήσει τους θεσμούς οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες είχαν φροντίσει να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι από τις 21 Αυγούστου η χώρα θα είναι μόνη της απέναντι στις αγορές χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Στο κλίμα της παραχολογίας, το οποίο εντείνεται μέρα με την ημέρα για να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλώσει πλήρως το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και παροχών απαντούν οι αγορές.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τραβούν την ανηφόρα. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε χθες πάνω από το 4,6% αν και στο τέλος της ημέρας περιορίστηκε στο 4,58%, επίπεδο που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο είναι έντονες.

Χθες χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων με το γενικό δείκτη να επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου του 2017 ενώ για μια ακόμη ημέρα, γενναία πτώση γνώρισαν οι τράπεζες με τις απώλειες μόνο την τελευταία εβδομάδα να ξεπερνούν το 14%.

Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αγορές και δεν κρύβουν την ανησυχία τους παρατηρώντας ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι ενέχουν ρίσκο για τους επενδυτές και μάλιστα μεγαλύτερο από ό,τι ενείχαν πριν η Ελλάδα μπει στο χορό των Μνημονίων. Η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα χώρας που πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τον κύκλο των Μνημονίων.

Οι επενδυτές δείχνουν να μην εμπιστεύονται ακόμα την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να ξεφύγει από το αρνητικό διεθνές κλίμα και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα τα οποία εάν δεν λάβει έγκαιρα υπόψη της η κυβέρνηση, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη και αποκλεισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά συνεχίζει το κρεσέντο της παραχολογίας «εκνευρίζοντας» τις αγορές.

Είναι ενδεικτικό, ότι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αφού υπογράμμισε ότι δεν είναι αναγκαία ούτε για δημοσιονομικούς ούτε για διαρθρωτικούς λόγους η περικοπή των συντάξεων υποσχέθηκε στους συνταξιούχους τη χορήγηση 13ης σύνταξης, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας μέτρα στήριξης, στους εργαζόμενους την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του έτους και στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ακόμα φοροελαφρύνσεις που συνοδεύονται με μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και μείωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!